Consumul de peste ar putea preveni cedarea rinichilor la diabetici

(DESHAKALYAN CHOWDHURY / AFP / Getty Images)

Consumul de peste , cel putin de doua ori pe saptamana, pare sa reduca incidenta bolilor de rinichi la pacientii cu diabet, conform unor descoperiri facute in cadrul unui studiu larg, intreprins de britanici.

Desi diabeticii sunt sfatuiti sa limiteze proteinele din dieta ca sa intarzie progresul bolilor de rinichi, observatii recente sugereaza ca beneficiul adus rinichilor pare sa aiba lagatura “mai mult cu sursa proteinelor decat cu cantitatea”, noteaza cercetatorii in Jurnalul American al Bolilor de Rinichi.

In ciuda faptului ca cercetarile leaga pestele de imbunatatirea rezultatelor diabeticilor, ei adauga ca dovezile epidemiologice ale acestor beneficii sunt minime.

Dr. Amanda I. Adler, de la Consiliul Medical de Cercetare, Unitatea Epidemiologie, din Cambridge, impreuna cu colegii sai cercetatori, au condus o analiza de profil a populatiei pe 22.000 de persoane.

Printre cele 517 persoane cu diabet, preponderenta albuminei (proteina) in urina (macroalbuminuria), un indicator al bolilor de rinichi, a fost de 8,3%.

Potrivit rapunsurilor din chestionarele de alimentatie, 18% din diabeticii care consumau peste mai putin de o data pe saptamana , aveau macroalbuminurie, comparativ cu 4% din cei ce au inclus pestele in dieta lor de mai mult de 2 ori pe saptamana.

Dupa sistematizarea datelor referitoare la factorii clinici, sociali, demografici, ai stilului de viata, si dietei, consumul regulat de peste a ramas un indiciu important al eliberarii de macroalbuminurie printre diabetici.

Grupul lui Adler a sugerat ca “compozitia nutritionala unica a pestelui” ar putea sa previna prejudicierea rinichilor prin sporirea controlului de zahar in sange sau prin imbunatatirea profilului de lipide.

Ei sugereaza ca aceste descoperiri pregatesc terenul pentru testele de interventii nutritionale necesare determinarii tipului optim de peste, modurilor de preparare, si frecventei in dieta, care sa asigure cea mai buna protectie a rinichilor pacientilor cu diabet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură