Containere inteligente: un nou mod de a gestiona deşeurile


Container de deşeuri
Container de deşeuri (Facebook.com/La Gran Epoca)

Bruxelles a alocat un buget de 150.000 de euro pentru achiziţionarea a 30 de containere de deşeuri numite containere "inteligente".

Aceste containere au mai multe avantaje: odată ce deşeurile au fost comprimate iar containerul este plin, este avizat direct departamentul care se ocupă de preluarea lor. În plus, funcţionarea acestor mici bijuterii tehnologice este de sine statătoare. Un panou fotovoltaic alimentează o baterie care, la rândul ei, acţionează atât compresorul pentru a comprima deşeurile cât şi sistemul informatic care permite transmiterea de date pentru a alerta imediat departamentul de menaj atunci când rezervorul este plin.

Mai mult, containerele colectează date utile care pot produce statistici pentru a raporta orice problemă tehnică.

Prin comprimare, aceste containere de deşeuri de înaltă tehnologie pot ajunge la o capacitate de 125 de litri de la o capacitate de 600 de litri.

Problema reciclării deşeurilor la români

Un studiu recent, realizat de către Rogalski-Grigoriu, la iniţiativa Green Group, pe tema reciclării deşeurilor în România, pe un eşantion de 7.492 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, arată că 92% dintre români nu sunt conştienţi de valoarea economică pe care o au deşeurile lor şi nu stiu că au posibilitatea să colecteze selectiv cu ajutorul containerelor inteligente.

Acelaşi studiu indică faptul că peste 38% dintre români cred că deşeurile colectate selectiv ajung tot la groapa de gunoi. Cu toate acestea, peste 57% dintre români sunt conştienţi de importanţa reciclării pentru mediu şi declară că poluarea este cea mai gravă consecinţă a unui comportament neorientat spre reciclarea deşeurilor. În plus, aproape 85% dintre români consideră că reciclarea deşeurilor este o responsabilitate pe care o au faţă de mediu.

Trasabilitatea deşeurilor este unul dintre motivele principale care îi împiedică pe români să recicleze: ei nu ştiu ce se întâmplă exact cu deşeurile lor după ce ajung în containerele selective şi mai mult decât atât, nu sunt siguri că acestea chiar ajung la fabricile de reciclare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură