Contribuabilii chinezi finanţează sistemul de lagăre de muncă, în timp ce oficialii profită de pe urma lor

Prizonieri chinezi în Nanjing, arhivă.
Prizonieri chinezi în Nanjing, arhivă. (STR / AFP / Getty Images)

Contribuabilii chinezi plătesc sute de milioane de yuani pentru ca oficialii partidului comunist să poată închide şi înrobi alţi chinezi; oficialii de securitate ai partidului îi obligă de multe ori pe deţinuţii lagărelor de muncă să facă produse pentru export, apoi beneficiază de profiturile obţinute din vânzarea acestor produse.

În provincia Guangdong, cunoscută pentru economia sa în plină expansiune, Biroul provincial de Reeducare a dezvăluit pe site-ul său oficial că are 12 unităţi în subordinea sa şi că bugetul său a crescut cu 9,5 la sută anual în ultimii trei ani, ajungând la 511 milioane de yuani (82 milioane de dolari) în 2012. Din această sumă, 466 de milioane de yuani (75 milioane de dolari), sau 91 la sută, au fost furnizaţi de guvern, utilizând fondurile contribuabililor, în conformitate cu 21st Century Business Herald, un popular ziar financiar din China.

Un alt exemplu este bugetul pe 2012 al Biroului de Reeducare din Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, care este de 323 milioane de yuani (52 milioane de dolari), 95 la sută fiind furnizate din fonduri publice.

Potrivit comentatorului chinez de ştiri Xia Xiaoqiang, sistemul de reeducare din China a fost esenţial ani de zile pentru secretarii de partid din Comitetul pentru afaceri politice şi legislative. De asemenea, sistemul a evoluat într-un generator de venit personal pentru secretari. În esenţă, reeducarea a fost folosită drept o portiţă de scăpare pentru corupţie, susţine el.

"Nu numai că taberele de reeducare nu se angajează doar în persecutarea indivizilor, ele sunt o adevărată comunitate de sclavi", a spus Xia. "Oamenii închişi în lagăre reprezintă de fapt o forţă liberă de muncă din China, salariile fiind de aproximativ 150 de ori mai mici decât media naţională a Chinei, în timp ce condiţiile de muncă sunt mult mai dure. În consecinţă, lagărele de reeducare şi diferitele niveluri de secretari ai Partidului Comunist care se ocupă de afacerile politice şi legislative câştigă profituri enorme de pe urma acestui sistem. "

Xia a continuat: "În mod ironic, exporturile de mărfuri produse în tabere, unde se înregistrează cele mai mici costuri cu forţa de muncă, aduc sume exorbitante pentru China."

Conform cifrelor oficiale, în prezent există 350 de tabere de reeducare în China, aproximativ 160,000 de oameni fiind închişi în ele. Estimările neoficiale indică faptul că numărul real ar putea avea şapte cifre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe