Convoiul cancelarului german, atacat cu un cocktail Molotov

Cancelarul german, Angela Merkel (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.08.2012

Vizita delegaţiei germane condusă de Angela Merkel la Chişinău a fost umbrită de un incident nedorit,după ce convoiul oficial alcătuit din maşinile în care se aflau oaspeţii R. Moldova a fost atacat cu un cocktail Molotov de către un cetăţean moldovean de etnie găgăuză,din localitatea Ceadâr-Lunga.

Acesta a fost reţinut de organele de poliţie prezente în zonă.

Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a confirmat atacul, însă nu a dorit să comenteze pe marginea acestui incident.

Localitatea Ceadâr-Lunga face parte din Unitatea Teritorial-Administrativă (UTA) Autonomă Găgăuz Yeri a Republicii Moldova.

Populaţia majoritară a acestei regiuni este formată din găgăuzi, urmaşi ai unor colonişti turci creştinaţi, aduşi aici pentru modificarea echilibrului etnic în provincia Basarabia, după alipirea acesteia la Imperiul Ţarist. În ultimul deceniu al secolului trecut, după modelul Transnistriei, găgăuzii au încercat să îşi formeze propriul stat, obţinând o largă autonomie din partea Chişinăului. Ei au un lider propriu, başkanul Mihail Formuzal, cunoscut pentru sentimentele sale filo-ruse. De altfel, în regiunea aflată sub conducerea sa, limba oficială în instituţii este rusa.

Mihail Formuzal a fost unul dintre organizatorii contramanifestaţiei la marşul pentru unirea R. Moldova cu România, la 5 august de la Bălţi, acolo unde a venit cu câteva autocare pline cu găgăuzi înarmaţi cu arme albe pentru a stopa manifestarea pro-românească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor