Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles din Bucureşti rasă cu excavatorul

Bazin Kiseleff 45, Bucureşti.
Bazin Kiseleff 45, Bucureşti. (Nicuşor Dan)

Miercuri, copia în miniatură a grădinilor de la Versailles de pe Bulevardul Kiseleff nr. 45 din Bucureşti a fost demolată, relatează romaniacurata.ro. Pe locul splendidei grădini se va ridica un ansamblu de blocuri moderne cu trei etaje, autorizate de Primăria Municipiului Bucureşti în pofida criticilor venite dinspre societatea civilă şi în pofida faptului că grădinile figurau ca spaţiu verde în documentaţiile de urbanism, ori pe spaţiul verde legea interzice să se construiască.

Cei care au permis ca excavatorul să intre în plin în frumoasa copie a grădinilor franceze sunt edilii Capitalei. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, Primăria Capitalei a autorizat în iulie 2014, demolarea bazinului ce constituie punctul central al grădinii din Şos. Kiseleff nr. 45, construită după modelul grădinilor de la Versailles. Autorizaţia emisă de Primăria Municipiului Bucureşti este ilegală, întrucât nu are un aviz valabil al Ministerului Culturii, ci doar de la Direcţia de Cultură Bucureşti, susţine Nicuşor Dan, care i-a solicitat prefectului să intervină şi să atace în instanţă autorizaţia de desfiinţare.

Reamintim că, ignorând protestele societăţii civile, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat pe 4 septembrie 2014, Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unor blocuri cu trei etaje pe Şoseaua Kiseleff, peste copia în miniatură a grădinilor din Versailles. Pe 30 septembrie 2014, Primăria Municipiului Bucureşti a emis, în baza acelui P.U.D. autorizaţia de construire a blocurilor, deşi terenul în suprafaţă de circa 11.600 mp pe care se vor ridica clădirile figurează ca spaţiu verde, iar legea nr. 24/2007 şi OUG 114/2007 interzic categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

Autorizarea construcţiilor este un abuz flagrant, susţin reprezentanţii ONG-urilor. Pe lângă faptul că este spaţiu verde, terenul care găzduia până ieri copia în miniatură a grădinilor de la Versailles se află în zona protejată Averescu şi zona de protecţie a mai multor clădiri monument istoric.

Cu toate acestea, proiectul a obţinut avizele de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Cherecheş şi societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect – Cristina Enache.

“Este un nou abuz flagrant să declari construibil un spaţiu verde despre care legea mediului spune că este neconstruibil. Vinovaţi sunt în special arhitectul şef al oraşului, primarul şi consilierii care au votat. Asta arată din nou că trăim într-un stat fără instituţii. Prefectura, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Parchetul şi Agenţia de mediu nu funcţionează”, declara Nicuşor Dan pentru România Curată.

Potrivit Hotnews, proiectul a fost urmărit de numeroase controverse de-a lungul timpului deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Cherecheş, a obligat în instanţă Primăria sectorului 1 să dea autorizaţie de demolare pentru cele două clădiri care se află pe teren şi care au fost construite în perioada interbelică.

La finele lui 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus anularea autorizaţiilor, în urma unui proces iniţiat de Salvaţi Bucureştiul. După anularea autorizaţiei de demolare de către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, fiul proprietarei a incendiat unul dintre cele două imobile, dar pompierii au intervenit la timp şi au reuşit să stingă focul, arată romaniacurata.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aflat pe site-ul municipalităţii, cele două case construite în perioada interbelică se păstrează, ansamblul de blocuri urmând să fie construit în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne