Copii drogaţi, luaţi pe targă de la "Beach, please". "MAI era în spatele lui Selly când explicau ce mare festival antidrog va fi"
Festivalul "Beach, please" a făcut mare vâlvă în spaţiul public. Jurnalista Ioana Constantin a discutat, în emisiunea B1 TV "Politica Zilei", cu expertul antidrog Cătălin Ţone, senatoarea Simonia Spătaru, analistul economic Adrian Negrescu şi jurnalistul Ciprian Purice despre ceea ce s-a întâmplat la acest controversat eveniment organizat în Costineşti de celebrul vlogger Selly.
Jurnalistă: Discutăm despre weekendul acesta foarte agitat, în care copiii României au fost la un mare festival la Costineşti, acolo unde violenţa verbală, obscenităţile şi drogurile au fost la ele acasă. Zeci de mii de copii, nu ştiu, au fost vreo 100.000 de participanţi, dar vorbim de copii minori, minori care au ajuns să asculte versuri de o obscenitate îngrozitoare şi de o violenţă îngrozitoare, şi în acelaşi timp am văzut artişti care nu doar cântau despre droguri, ci se şi drogau pe scenă.
Asta în timp ce se desfăşoară în toată ţara o amplă campanie antidrog. Vezi, Doamne, chiar organizatorii festivalului erau şi ei în această campanie antidrog. DIICOT a făcut şi mare paradă, l-a luat pe artistul care se droga pe scenă. Vezi, Doamne, l-a arestat ca după aia să-i dea voie să plece. Ăsta a pus un mesaj pe internet şi a zis: N-am ştiut eu regulile. Le mulţumesc că a fost o seară minunată. Mi-au dat voie să plec. Nu era că nu respect România.
Nu e vorba despre a respecta o ţară sau alta când vine vorba de droguri care distrug destine. Stăm toată ziua şi discutăm despre nu ştiu ce manea s-a mai cântat la nu ştiu ce festival, când o generaţie întreagă ştie nişte versuri de o mizerie absolută şi are acces o generaţie întreagă la droguri şi la informaţii despre droguri. Au fost luaţi cu targa copii drogaţi de la acest festival. E o discuţie despre copiii României şi despre o generaţie distrusă cu voia părinţilor.
Haideţi să ascultăm şi să urmărim câteva momente din ce s-a întâmplat la marele festival care a fost şi ştampilat campania antidrog la Costineşti şi WIZ Khalifa care s-a drogat pe scenă. Domnule Ţone, nişte versuri pe care nu le putem da la televizor, trebuie să punem bip pe absolut.
Tot îndeamnă la droguri şi drogaţi, inclusiv bagă în venă, scoate nu ştiu ce. Bun, domnule Ţone, ce se întâmplă? Pentru că înainte să pornească acest festival, eu am văzut nişte oameni care stăteau aşa în şir indian acolo, stăteau frumos în spatele ... şi ne promiteau o amplă campanie antidrog şi toleranţă zero când vine vorba de droguri. Şi noi l-am văzut pe WIZ Khalifa ăsta drogându-se pe scenă. Hai să şi vedem imaginile dacă tot vorbim de ele şi după aia comentăm împreună.
Da, domnule Ţone, ce e de făcut? Sau ce s-a întâmplat aici? Am văzut şi copii drogaţi, luaţi pe targă de la festival. Nu ştiu dacă colegii mei s-au ferit întreg weekend-ul să dea aceste imagini cu un impact deosebit.
Cătălin Ţone: Despre campanie antidrog, cu scuzele de rigoare, nu pot să vă spun decât doi termeni. Ipocrizie şi minciună. Uitaţi imagini.
Totul este de faţadă, în spate sunt milioane de euro, interese financiare deosebite, interese de imagine şi nimic pentru copii. Absolut nimic pentru copii. Vă dau un singur exemplu. Pe acest inculpat, pentru că este inculpat acum, WIZ Khalifa, care pe toate scenele, aproape pe toate scenele pe care a evoluat fie s-a drogat, fie a terminat cu consum de droguri, toată lumea îl cunoştea, toată lumea ştia ce fel de reacţie are, şi cu toate acestea s-a semnat contractul şi a compărut în faţa a zeci de mii de tineri, mulţi minori, drogându-se efectiv.
Deci, a săvârşit o infracţiune prevăzută de legea românească în faţa a zeci de mii de tineri, şi au fost minori până în 14 ani, care au venit cu părinţii, au fost minori între 14 şi 18 ani, care au venit cu părinţii, sau singuri având un acord parental, o hârtie pe care nu a verificat-o nimeni.
Eu spun că nu a fost o întâmplare. Pur şi simplu, el are un brand de marihuana pentru consum ... în statele de unde provine şi e legalizat şi, practic, a avut un interes comercial foarte bine stabilit şi a vrut să inducă în România aceasta o tendinţă către consum, indiscutabil.
Jurnalist: Deci, el are un brand al lui de droguri, de marihuana, cum spuneaţi, şi asta a vrut să vândă aici, în România, de fapt, brandul.
Cătălin Ţone: Exact. Autorităţile au reacţionat în sensul că l-au luat imediat şi au găsit şi 18 grame asupra lui, ceea ce este foarte bine. I-au dat drumul. Acesta este obiceiul, pe articolul 4, pedeapsa e de la 3 luni la 2 ani. Dar, fac o precizare. Este şi o agravantă în lege, pe articolul 13, şi spune aşa, dacă această faptă, consumul de droguri, deţinerea drogului venit cu consum propriu, desfăşurată într-un loc unde sunt activităţi sociale - şi era vorba de social aici - pedeapsa se măreşte cu încă 2 ani.
Şi să nu uităm că lucrurile nu se opresc aici. Tovarăşul inculpat va trebui să ne spună cu exactitate de unde a cumpărat drogurile, poate le-a dus el în ţară, este dreptul lui, din Statele Unite, sau le-a procurat de undeva, i le-a dat un dealer de droguri.
Şi eu cred că cercetările trebuie să fie extinse cu referire la organizator pentru punere la dispoziţie, o tolerare a consumului de droguri în spaţii amenajate, adică în acel backstage, pentru că acest interpret a postat înainte să intre pe scenă o fotografie cu expresia backstage live, adică atmosfera din culise, şi acolo era pregătit un pahar cu marihuana.
Deci eu cred că lucrurile au fost foarte clare, deliberate ... aici. Cred şi am speranţa că se vor extinde cercetările.
Jurnalist: Vă rog să mai rămâneţi pentru că situaţia e mult mai amplă de atât. Simona Spătaru, eşti şi mamă, eşti şi politician parlamentar care poate să dea legi. De multe ori am discutat aici despre droguri. Eu sunt profund îngrijorată. Noi am crescut şi noi cu nişte formaţii, artişti care înjurau de cartier. Nu exista aşa ceva ce e în aceste versuri. Nu exista acest îndemn atât de explicit la consum de droguri şi la violenţă sexuală. Deci nu sunt doar versuri cu tentă sexuală, sunt versuri cu îndemn la violenţă sexuală şi la consum explicit de droguri.
Şi cum e posibil să vorbim de o asemenea amploare, de un număr atât de mare de copii care merg acolo, să avem şi în spate ditamai campania antidrog la povestea asta?
Simona Spătaru: Da, pare că o mare parte dintre părinţi nu sunt atenţi la ce se întâmplă în spaţiul public pentru că altfel nu pot să-mi explic de ce nu ar exprima acum îngrijorări mari faţă de ce am văzut la ultimele festivaluri şi vara trecută şi în această vară. În această vară am asistat iarăşi la ceva la care nu ne-am imaginat după campania începută, ca un artist, cu ghilimelele de rigoare, şi-a permis să facă o infracţiune pe scenă.
De ce nu i s-au implicat şi acestuia măsurile de verificare în intrarea acelui spaţiu, autorităţile trebuie să răspundă. E firească reacţia pe care au avut-o. Mai departe însă nu ştiu dacă nu rămâne doar un titlu de presă la noi sau internaţional.
Lucrurile sunt mult mai grave pentru că, dacă nu intervenim la nivel de educaţie la şcoală în cazul ăsta, Ioana Constantin, se pare că până au o reacţie părinţii deja e prea târziu. Deci la nivel de şcoală autorităţile trebuie să înţeleagă că este nevoie de această informare continuă, prezentate riscurile mari şi cu privire la consumul de substanţe interzise şi cu privire la faptul că copiii sunt foarte expuşi în mediul fizic şi online.
Jurnalist: Şi ce să facă şcoala când ăştia ascultă pe TikTok mizeriile astea şi află de acolo?
Simona Spătaru: Trebuie doar să le prezinţi lor şi partea pozitivă şi negativă a acestor mijloace de accesare, tot ce folosesc ei, pentru că lucrul ăsta nu se întâmplă acasă, Ioana Constantin, şi de atunci trebuie să suplineşti undeva această formă de educare. Altfel, iată, vin încântaţi de un spectacol, primesc un cadou această vacanţă de 2-3 zile la mare de la părinţi. Toată lumea crede că e ceva pozitiv în tot procesul ăsta şi când colo, uitaţi la ce grozăvie ne uităm.
Iar legislaţia, că vorbeai de parlament, sunt într-adevăr şi mamă şi avocată, iată şi parlamentar acum, tot s-a agravat, adică tot s-a înăsprit.
Jurnalist: Da, degeaba, că nu o aplică nimeni. Am o idee pentru Boloş.
Simona Spătaru: Da, dacă am 3 poliţişti în loc de 100, să nu spun cât ar fi trebuit, degeaba, pe mine nu mă protejează că ştiu legea.
Jurnalist: Am o idee pentru domnul Boloş. Lăsaţi firmele în pace. Ocupaţi-vă, uite, de părinţii ăştia, sute de mii sunt, care îşi trimit copiii de 14 ani la aşa ceva. Foarte frumos. Să vedeţi câţi bani faceţi din asta ...
Ciprian Purice, până acum am zis că statul, că asta ţine de familie. Toţi am crescut. Toţi am fost generaţii care am fost considerate eşuate, derapate şi aşa mai departe. Nu se poate aşa ceva, la maniera asta şi la amploarea asta.
Ciprian Purice: Pentru că nu vrem să înţelegem că e o fractură foarte serioasă între generaţii. Tehnologia, libertatea şi mulţi alţi factori fac ca această generaţie, cred că Y nici nu mai ştim care e, W, să fie profund diferită de generaţia noastră. Şi problema la tot ceea ce vedem e vârsta, că festivaluri cu muzică de alte genuri, cu versuri ciudate, au fost dintotdeauna, însă ceea ce vedem de la o vreme încoace problema o reprezintă faptul că spectatorii sunt copii. Sunt copii de-a binelea, adică 13, 14, 15, 16 ani.
Deci dacă vorbim de miezul problemei, acesta este. Iar ce am văzut la aceste festivaluri e doar vârful iceberg-ului, pentru că în spatele acestor festivaluri există conţinut online la liber acces pe toate platformele, mini concerte în toate municipiile reşedinţe de judeţ care au loc în baruri, în cluburi la care merg, chiar şi la balurile bobocilor, la alte petreceri de liceeni. Aici e problema.
Ce poate să facă statul? În primul rând să interzică accesul minorilor. Chiar dacă e un concert privat, asta nu înseamnă că dacă e privat şi îşi cumpără bilete are voie un puşti de 13 ani acolo.
Doi. Poate ar trebui să ne gândim serios tocmai pentru că vorbim de altă generaţie să ridicăm vârsta majoratului la 21 de ani, pentru că încă o dată, e vorba de libera exprimare, oamenii pot să asculte ce vor, să urmărească, să cânte versuri, orice, dar să fie maturi, să fie în deplinătatea conştiinţei, să înţeleagă ce consumă.
Şi mai e ceva, că vorbea doamna senator Spătaru de informare. Să ştiţi că educaţia se face şi cu restricţii.
Adrian Negrescu: Eu am o problemă din punct de vedere al activităţii economice prestate acolo. Deci o companie a organizat un festival, a luat nişte bani de la nişte oameni şi a promovat la acest festival consumul de droguri prin oamenii pe care i-a adus, prin modul în care a filtrat accesul spectatorilor. Îmi povestea şi cineva care a fost la acest festival că erau adevăraţi nori de marihuana. Nu puteai să respiri din cauza mirosului de marihuana. Cum au intrat aceşti oameni cu droguri în festival şi de ce li s-a permis ca pe scenă să promoveze consumul de droguri? E o lege foarte clară, şi domnul Ţone ştie foarte bine, care interzice acest lucru şi pentru care organizatorii trebuie sancţionaţi.
Noi, până nu vom da exemplu de sancţiuni la adresa organizatorilor de aşa-zise festivaluri, care fac mai mult rău decât bine pentru tineret, nu vom rezolva problema, pentru că urmează şi alte festivaluri la care se vor întâmpla acelaşi lucruri şi nu copiii sunt de vină, ci cei care promovează consumul de droguri într-un mod care îl face cool, îl face ... social, creează ideea că eşti mult mai teribilist dacă consumi droguri. Acolo trebuie intervenit şi sper ca Ministerul de Interne să declanşeze o anchetă în cazul acestei societăţi comerciale care a organizat festivalul, să vadă într-adevăr de ce a promovat consumul de droguri.
Jurnalistă: Ministerul de Interne era în spatele lui Selly când explicau ce mare festival antidrog va fi. Cum să mai facă tot ei anchetă?
Adrian Negrescu: Şi unde sunt sancţiunile atunci? Unde sunt sancţiunile? Unde sunt măsurile menite să prevină promovarea consumului de droguri? În momentul în care în prima seară am văzut astfel de mesaje, festivalul trebuia anulat din punctul meu de vedere şi luate măsurile de rigoare. Au urmat încă câteva seri în care s-a ajuns la apogeu, cu acel personaj venit din Statele Unite, cu droguri la el, care a avut tupeul de a consuma droguri pe scenă. Chiar nu răspunde nimeni pentru lucrurile astea din prisma organizatorilor?
Jurnalistă: Nu ştiu, pentru că aici e o problemă legată şi de vârstă, cum spunea şi Ciprian. Nu e în regulă nici dacă erau adulţi, dar vorbim de copii de 14, 15 ani. Domnule Ţone, avem legislaţie pe aşa ceva, apropo de ce spune Adrian Negrescu?
Cătălin Ţone: Din păcate, legislaţia nu este suficient de bine întărită. Lasă la latitudinea organizatorilor de evenimente, şi vă dau un exemplu: un festival care a fost în mini-vacanţa de 1 mai şi anul ăsta şi anul trecut, a interzis accesul minorilor sub 18 ani, pentru că au fost foarte multe depistări cu droguri şi probleme în trecut şi au luat această măsură de siguranţă. În schimb acel festival se mută în toamnă, a văzut că nu i-au mers aşa de bine lucrurile şi se mută undeva în Spania, nu contează, e mai puţin relevant asta, dar celelalte festivaluri care au un sprijin mult mai puternic din partea autorităţilor continuă să primească minori. Şi eu v-am spus şi în frazele de dinainte faptul că aceste acorduri parentale nu sunt verificate, se prezintă doar la anumiţi angajaţi la firme de pază, fără să fie verificate în baza de date dacă părintele este sau nu de acord. În Germania se practică un lucru, pe cont adică intră părintele cu buletinul înainte cu câteva săptămâni se face un acces şi...
Jurnalistă: Deci e un formular pe care îl semnează părinţii, dar noi nu ştim dacă e real semnat la noi în România.
Cătălin Ţone: Aşa este. Şi vreau să vă mai spun un lucru în legătură cu obscenităţile. Avem şi aici legislaţie, nu este infracţiune, nu este contravenţie, dar se poate transforma în zile de închisoare dacă nu se .... şi pentru tot ceea ce înseamnă obscenităţi în spaţul public pe scenă trebuie să aplice sancţiuni contravenţionale ca în festivalul...
Adrian Negrescu: Domnule, hai să lămurim o chestie, că îmi scrie cineva acum pe social media. Este cannabisul un drog în România sau este asociat cu un produs de altă natură, ca să ştie foarte clar dacă este pasibil de sancţiune sau nu.
Adrian Negrescu: Cannabisul este drog de risc. Deţinerea de droguri de risc de cannabis pentru consum propriu, articolul 4 aliniatul 1 al legii 143/ 2000 privind drogurile clasice - pedeapsă de la 3 luni la 2 ani, iar traficul de la 3 la 10 ani. Trafic înseamnă aşa: nu să fii numai drug dealer, trafic înseamnă dacă tovarăşul american îi dădea ... să fumeze toboşarului era trafic de droguri, aceasta este legislaţia din România şi este foarte clară şi drastică.
Jurnalistă: S-a urcat pe scenă şi Andrew Tate, sigur acum e liber, se poate plimba şi prin Europa, acuzat de viol şi alte chestiuni. Domnule Ţone, la asta cum să ne raportăm, pentru că Andrew Tate este şi unul dintre cei care a avut şi o reacţie zilele astea apropo de WIZ Khalifa şi ce s-a întâmplat la festival.
Cătălin Ţone: Prezenţa lui este clară, nu e nici infracţiune, nici contravenţie, dar este clar un act imoral, pentru că este inculpat într-un dosar de viol, trafic de persoane. Ştim comportamentul lui violent, îndemnul la chinuirea femeilor sau atitudinea faţă de ele, sunt personaje negative, care nu avea ce să caute. Scuza organizatorilor conform cărora nu contează cine urcă pe scenă este iar o ipocrizie pentru că există prevederi contractuale foarte clare. Dacă organizatorii sunt atât de corecţi, să ne arate anonimizat bineînţeles partea din contract în care s-a impus să nu urce oricine acolo, că putea să urce, nu ştiu, un terorist să zicem, să ne arate partea din contract în care s-a impus să nu se consume droguri, să nu fie îndemnul la consumul de droguri sau la trafic de droguri, ca să fie corect, dar vă spun că nu s-a impus, sunt interese financiare exclusive.