Coreea de Nord confirmă lansarea de rachete balistice

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Cea mai recentă lansare de rachete de la Phenian a fost confirmată de mass-media de stat din Coreea de Nord care a afirmat că ar fi fost un test al ultimei rachete balistice lansate de pe submarin.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a trimis „felicitări calde” cercetătorilor implicaţi în dezvoltarea şi lansarea modelului Pukguksong-3, care a fost „lansat vertical” miercuri, potrivit unui raport de joi al agenţiei coreene de ştiri centrale (KCNA).

În ultimele luni, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a raportat că regimul comunist a finalizat construcţia unui nou submarin care depăşeşte clasa Gorae 2500 de tone fiind capabil să poarte cel puţin trei rachete balistice.

Lansarea de miercuri a rachetei a declanşat un răspuns internaţional rapid, secretarul general al cabinetului japonez, Yoshihide Suga, susţinând că fragmente din rachetă au ajuns în zona economică exclusivă a ţării.

Departamentul de Stat al SUA a emis o declaraţie care a cerut Coreei de Nord să „se abţină de la provocări” şi „să respecte obligaţiile care îi revin în cadrul rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, care a interzis Phenianului să efectueze lansări de rachete balistice.

Acest lucru vine la câteva săptămâni după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că nu este „deloc” iritat de testele cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune efectuate de Coreea de Nord, în Marea Japoniei, în iulie.

În timp ce agenţia de ştiri de stat nu a dezvăluit gama noii rachete balistice, CBS a raportat că racheta a parcurs 280 km şi a atins o altitudine de 900 km înainte de a cădea.

Un articol din New York Times care cita analişti sud-coreeni, raporta că Pukguksong-3 pare a fi capabil să poarte ogive nucleare şi că ar fi o „versiune cu rază mai lungă” a modelului anterior.