Coreea de Nord eşuează în testarea unei noi rachete balistice

O rachetă nord-coreeană “a explodat aproape imediat” în timpul unui test, a declarat armata americană. Lansarea eşuată a avut loc la o zi după ce Nordul a desfăşurat o paradă amplă în care şi-a etalat arsenalul militar.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a încercat să lanseze duminică o rachetă dintr-un oraş aflat pe coasta sa estică, dar se estimează că lansarea a eşuat, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării.

“Coreea de Nord a încercat în această dimineaţă să testeze un tip neidentificat de rachetă din regiunea Sinpo, în provincia sudică Hamkyong, dar suspectăm că lansarea a eşuat”, a precizat într-o declaraţie biroul Şefului de Stat Major al armatei sud-coreene. Biroul a informat că analizează incidentul pentru a afla alte detalii.

“Racheta a explodat aproape imediat”, a declarat David Benham, purtător de cuvânt al Comandamentului armatei americane în Pacific. “Tipul de rachetă este încă în curs de evaluare”.

Lansarea eşuată are loc la o zi după ce Coreea de Nord a expus aproximativ 60 de rachete în cadrul unei mari parade militare cu ocazia comemorării zilei de naştere a fondatorului regimului comunist nord-coreean, Kim Il-sung. Una dintre rachetele prezentate se crede că este o nouă rachetă balistică intercontinentală.

Anul trecut, Phenianul a desfăşurat două teste nucleare, a lansat o rachetă de rază lungă şi a testat mai multe rachete de rază scurtă. O analiză a imaginilor de satelit indică faptul că Nordul s-ar putea pregăti pentru un nou test nuclear.

Tensiuni cu Washingtonul

Cel mai recent test de rachetă a avut loc în condiţiile în care vicepreşedintele american Mike Pence urmează să sosească duminică în Seul, ca parte a unui turneu de 10 zile în Asia. Consilieri ai vicepreşedintelui au declarat că acesta a fost informat în legătură cu testul nord-coreean eşuat. Turneul lui Pence urmăreşte, parţial, să liniştească aliaţii în faţa tensiunilor tot mai mari privind programele nord-coreene de arme.

Preşedintele american Donald Trump şi echipa sa militară sunt conştienţi de noul test nord-coreean, a susţinut într-o declaraţie Jim Mattis, secretarul american al Apărării. Acesta a adăugat că liderul de la Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în privinţa acestei probleme.

Tensiunile dintre SUA şi Coreea de Nord s-au înrăutăţit în ultimele zile, Trump promiţând să adopte o poziţie dură împotriva Phenianului şi ameninţând cu acţiuni unilaterale dacă China nu reuşeşte să convingă regimul comunist nord-coreean să îşi restricţioneze programul nuclear.

De asemenea, Trump a ordonat ca un grup maritim de luptă, care include un portavion şi mai multe nave, să se îndrepte în regiunea Peninsulei Coreene ca un spectacol de forţă. Coreea de Nord, în schimb, a avertizat că va ataca nuclear Statele Unite dacă este provocată de Washington.

Unii oficiali din serviciile americane de informaţii au avertizat că Phenianul ar putea obţine abilitatea de a ataca teritoriul SUA în aproximativ 2 ani.

Consiliul de Securitate al ONU a impus şase seturi de sancţiuni împotriva Phenianului de la primul său test nuclear în 2006. Totuşi, niciuna dintre aceste sancţiuni nu au determinat Nordul să nu mai dezvolte arme, despre care a afirmat că au o natură defensivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe