Coreea de Nord exploatează o nouă unitate de îmbogăţire a uraniului

Centrifuge de procesare a uraniului.
Centrifuge de procesare a uraniului. (Wikimedia Commons)

Coreea de Nord exploatează o nouă uzină de îmbogăţire a uraniului la complexul său nuclear, cu scopul de a creşte capacitatea de a produce combustibil pentru arme atomice, a relatat miercuri un ziar sud-coreean, citat de AFP.

'Camerele infraroşii utilizate de serviciile de informaţii sud-coreene şi americane au detectat o emisie de căldură atunci când centrifugele cu gaz au început să funcţioneze în noua uzină', menţionează Joongang Ilbo, citând o sursă din cadrul serviciului de informaţii sud-coreean.

Coreea de Nord a început construirea acestei uzine la complexul nuclear de la Yongbyon, în 2012, menţionează sursa citată. 'Trebuie să prelungim supravegherea pentru a şti dacă noua uzină a început să producă la capacitate normală, dar noi credem că funcţionează', a adăugat sursa citată.

Ministerul sud-coreean al Apărării a respins 'orice comentariu' pe probleme de informaţii. În august, Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a anunţa că Nordul continuă la Yongbyon producerea de plutoniu şi uraniu ce pot intra în componenţa unei bombe atomice.

Phenianul susţine că uzina nu produce decât uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, dar experţii suspectează regimul nord-coreean că intenţionează să producă uraniu în scop militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe