Coreea de Nord iese la paradă cu noi modele de rachete balistice lansate de pe submarine

Paradă a regimului comunist din Coreea de Nord
Paradă a regimului comunist din Coreea de Nord (Agenţia de ştiri nord coreeană)

Purtând o pălărie uriaşă de blană, o haină de piele neagră şi cu un zâmbet strălucitor, liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezentat „cea mai puternică armă din lume” - o nouă rachetă balistică care este lansată de pe submarin - la o paradă nocturnă, joi, la Phenian.

Evenimentul ar putea să fi avut loc după un congres extraordinar al Partidului Muncitorilor care controlează în mod totalitar ţara, în timpul căruia liderul Kim a denunţat Statele Unite ca „cel mai mare duşman” al ţării sale şi a promis să întărească politica de descurajare a războiului nuclear a Coreei de Nord.

Vineri, mass-media de stat a regimului comunist a publicat 100 de fotografii de la o amplă defilare cu armamentul naţional, inclusiv tancuri şi lansatoare de rachete, toate flancate de şiruri de soldaţi, care nu purtau măşti împotriva virusului Wuhan.

„Le-ar plăcea să observăm că devin din ce în ce mai pricepuţi şi au rachete cu booster-e tot mai mari”, a scris pe Twitter Ankit Panda, expert în Coreea de Nord şi autor al volumului „Kim Jong Un şi bmba”.

Pe măsură ce spectacolul a atins punctul culminant, armata a lansat ceea ce analiştii au afirmat că păreau noi variante de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune cu combustibil solid - care se pot desfăşura mai rapid decât versiunile cu combustibil lichid - şi patru rachete balistice lansate de submarine din clasa Pukguksong (SLBM).

Coreea de Nord a lansat deja mai multe SLBM sub apă, iar analiştii afirmă că încearcă să dezvolte un submarin operaţional pentru a transporta rachetele.

Mass-media de stat a dezvăluit că noul model de SLBM este Pukguksong-5, o versiune mai lungă şi potenţial un upgrade al Pukguksong-4, care a fost scoasă în lume la o paradă militară în octombrie.

Noul SLBM subliniază „progresul continuu în dezvoltarea unor rachete cu combustibil solid”, a declarat Panda pentru NK News într-un interviu.

Kim a supravegheat coloana, făcând semn către mulţimile entuziaste care aplaudau realizările "preaiubitului conducător". Parada a avut loc la doar câteva zile după ce sora sa i-a criticat pe liderii militari din Coreea de Sud afirmând că sunt „mari idioţi” şi a spus că urmărirea atentă a paradelor nordului a dovedit „abordarea ostilă” a Seul-ului faţă de vecinul său.

Atât spectacolul, cât şi declaraţiile pline de ură în stil comunist ale lui Kim din ultima săptămână oferă o imagine a provocărilor viitoare pentru noua administraţie a preşedintelui ales Joe Biden, care va trebui să încerce să găsească o cale din impasul actual în discuţiile de dezarmare nucleară cu Phenian.

Kim Jong Un a avut iniţial o relaţie tensionată cu Donald Trump, preşedintele SUA, înainte ca o relaxare diplomatică să anunţe o serie de summituri unu-la-unu, fără precedent. Relaţia lor caldă a eşuat însă să-l împiedice pe liderul nord-coreean să-şi consolideze capacităţile nucleare şi de rachete.

Spre deosebire de parada din octombrie, evenimentul de joi nu a prezentat cele mai mari rachete balistice intercontinentale din Coreea de Nord, despre care se crede că pot transporta un focos nuclear oriunde în Statele Unite.