Coreea de Nord interzice cetăţenilor să aibă acelaşi nume ca al "preaiubitului conducător"

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Cu un an înainte ca liderul nord-coreean Kim Jong-un să vină la putere a fost emisă o directivă în baza căreia toţi cei care aveau acelaşi nume trebuiau să şi-l schimbe, menţinând una dintre tradiţiile dinastiei Kim care se află la conducerea ţării de câteva decenii.

Un document de stat obţinut de postul de televiziune sud-coreean KBS TV conţine un ordin administrativ din partea fostului lider nord-coreean Kim Jong-il pe care toţi oficialii de partid, ai armatei şi poliţiei au fost nevoiţi să îl distribuie. Ordinul a fost emis în ianuarie 2011, la scurt timp după ce Kim Jong-un a fost numit succesor al tatălui său. Kim Jong-il a murit în decembrie 2011.

“Toate organele de partid şi autorităţile securităţii publice ar trebui să întocmească o listă cu cetăţenii numiţi Kim Jong-un ... şi apoi să le ceară să îşi schimbe numele voluntar”, susţinea documentul, conform extraselor publicate de KBS.

Procesul a implicat corectarea numelor pe documentele oficiale, incluzând cardurile de securitate socială şi diplomele de învăţământ. Oficialii au primit de asemenea ordinul de a anula certificatele de naştere pentru nou născuţii numiţi Kim Jong-un.

“Autorităţile ar trebui să se asigure că nimeni nu va depune plângeri inutile şi nimeni nu va răspândi bârfe cu privire la aceste proiect”, conform documentului.

Autenticitatea directivei oficiale nu a putut fi verificată independent şi Ministerul Unificării din Seul a refuzat să comenteze asupra veridicităţii actului.

Dar un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că regimul din Phenian este cunoscut pentru faptul că a interzis cetăţenilor să aibă acelaşi nume ca preşedintele fondator Kim Il-sung şi ca fiul său, Kim Jong-il.

“Ţinând cont că Nordul a aplicat această politică când erau la conducerea ţării doi foşti lideri, există posibilitatea să o facă şi acum”, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Dinastia Kim conduce Coreea de Nord de peste 6 decenii cu o mână de fier şi cu un cult al personalităţii dus la extrem.

Park Jin-hee, o refugiată nord-coreeană care lucrează pentru KBS, a declarat că ea este sigură că directiva din 2011 a fost pusă în aplicare.

“Nimeni în Coreea de Nord nu are numele Kim Il-sung şi Kim Jong-il, şi nu există niciun dubiu că acelaşi principiu se aplică şi pentru Jong-un”, a declarat Park, care a fugit din Coreea de Nord în 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe