Coreea de Nord lansează “proiectile” cu rază scurtă

(Getty Images)

Coreea de Nord se pare că a lansat câteva proiectile în Marea Japoniei, a declarat Statul Major al armatei sud-coreene, potrivit Deutsche Welle. Testul ar fi avut loc sâmbătă dimineaţa.

Armata sud-coreeană investighează detaliile lansării proiectilelor.

Un proiectiul neidentificat, despre care se crede că ar fi fost o rachetă cu rază scurtă, a fost lansat înspre Marea Japoniei în jurul orei locale 9:00 a.m. (12:00 a.m. UTC) din apropierea oraşului Wonsan, aflat pe coasta de est a Coreei de Nord.

Primul proiectil a fost urmat de alte câteva, care au zburat pe o distanţă cuprinsă între 70 şi 200 km.

Dacă va fi confirmat, ar fi primul test de rachetă documentat, de la lansarea în noiembrie 2017 a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM). După acea lansare, Phenianul a declarat că, de fapt, capabilităţile sale nucleare sunt complete şi a reluat discuţiile cu SUA şi Coreea de Sud.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat: „Suntem conştienţi de acţiunile Coreei de Nord. Vom continua să monitorizăm situaţia”.

Ministerul japonez al Apărării a precizat că proiectilele au căzut la mare distanţă de coasta Japoniei şi că ţara nu se confruntă cu nicio ameninţare privind securitatea.

Vineri, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, a declarat că Phenianul ar trebui să arate acţiuni „vizibile, concrete şi substanţiale” privind denuclearizarea dacă doreşte să beneficieze de o relaxare a sancţiunilor.

Discuţiile dintre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump au eşuat în luna februarie din cauza termenilor potenţialei relaxări a sancţiunilor şi, de atunci, SUA şi Coreea de Nord au avut unele neînţelegeri.

La începutul acestei săptămâni, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, a avertizat în privinţa unor „consecinţe nedorite” în cazul în care Washingtonul nu îşi ajustează poziţia privind sancţiunile economice aplicate Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe