Coreea de Nord mai aproape de miniaturizarea focoaselor nucleare

Umflat într-o ţară de muritori de foame, preaiubitul conducător nord coreean Kim Jong Un de Anul Nou
Umflat într-o ţară de muritori de foame, preaiubitul conducător nord coreean Kim Jong Un de Anul Nou (Captură)

Coreea de Nord a înfiinţat “unităţi de infiltrare” de-a lungul zonei demilitarizate care desparte cele două Corei pentru a fi capabilă să îşi invadeze mai rapid vecina în cazul izbucnirii unui război, în acelaşi timp desfăşurându-şi forţele de artilerie şi mecanizate, conform Ministerului sud-coreean al Apărării.

Raportul sud-coreean mai susţine că este foarte probabil ca Nordul să fi dezvoltat şi rachete balistice capabile să ameninţe Statele Unite.

“Acestea sunt structuri zărite recent şi ar putea face parte dintr-o reţea mai largă de baze şi tuneluri militare”, a declarat Park Chang Kwon, cercetător senior la Institutul pentru Analize de Apărare din Seul. De asemenea, Coreea de Sud a declarat “în mod oficial că Nordul a rezolvat problemele legate de acurateţe şi fiabilitate pentru rachetele sale balistice intercontinentale.”

Această analiză bianuală sud-coreeană oferă o imagine parţială a strategiei de apărare a Coreei de Nord, care îşi dezvoltă capacităţile asimetrice de apărare împotriva forţelor mai moderne ale Coreei de Sud. Conform songun-ului, adică doctrina sa militară de bază care a fost trasată de fostul dictator nord-coreean Kim Jong-il, Nordul şi-a canalizat resursele limitate înspre construirea de sisteme de arme capabile să descurajeze “ostilitatea” americană sau sud-coreeană.

În plus, se crede că a fost atins un nivel “considerabil” în ceea ce priveşte capacitatea Coreei de Nord de a miniaturiza focoasele nucleare. Totuşi, nici oficiali sud-coreeni şi nici americani nu au declarat că Nordul a obţinut deja abilitatea de a înarma rachetele de rază lungă cu un focos nuclear.

De asemenea, Coreea de Nord construieşte o flotă de nave ultra-rapide şi dezvoltă submarine capabile să transporte rachete balistice, mai susţine raportul sud-coreean.

În discursul său televizat de Anul Nou, Kim Jong-un a declarat în 1 ianuarie că va întări forţele militare ale ţării, incluzând dezvoltarea de arme nucleare. În acelaşi timp, acesta a ridicat posibilitatea unui summit cu preşedintele sud-coreean Park Geun Hye pentru a uşura tensiunile dintre cele două ţări.

Park a aplaudat apelul pentru îmbunătăţirea legăturilor dintre cele două state şi a declarat că Nordul ar trebui să dovedească prin acţiuni că oferta sa este una reală, conform unei declaraţii publicate pe website-ul prezidenţial oficial.

Coreea de Nord are 1,2 milioane de soldaţi, un arsenal de rachete în creştere şi a detonat cu succes trei dispozitive nucleare. De asemenea, Nordul dezvoltă o rachetă de rază lungă, KN-08, care ar putea ajunge până la 12.000 km.

Mai mult, conform sancţiunilor impuse de ONU datorită testelor nucleare pe care le-a desfăşurat începând cu 2006, Coreea de Nord nu are voie să testeze sau să dezvolte rachete balistice.

Cele două Corei sunt despărţite de una dintre cele mai puternic înarmate graniţe din lume, după ce războiul lor din 1950-1953 s-a finalizat cu un armistiţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe