Coreea de Nord testează încă două rachete. SUA trimite un portavion cu propulsie nucleară în zonă

Coreea de Nord lansând două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune
Coreea de Nord lansând două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (Youtube - captură ecran)

Un portavion american cu propulsie nucleară şi grupul său de luptă au început luni exerciţii cu nave de război sud-coreene, la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, într-un aparent protest faţă de extinderea exerciţiilor aliaţilor, potrivit Associated Press.

Cel de-al şaptelea test cu rachete din această lună a subliniat creşterea tensiunilor în regiune, în condiţiile în care atât testele de armament ale Coreei de Nord, cât şi exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud s-au intensificat într-un ciclu de schimb de replici.

Este posibil ca lansările să fi fost legate de sosirea navei USS Nimitz şi a grupului său de atac, inclusiv un crucişător cu rachete ghidate şi două distrugătoare, care s-au angajat în exerciţii de apărare aeriană şi alte exerciţii cu nave de război sud-coreene în apele din apropierea insulei Jeju.

Jang Do Young, un purtător de cuvânt al marinei sud-coreene, a declarat că exerciţiile au avut ca scop îmbunătăţirea capacităţilor operaţionale comune şi demonstrarea angajamentului SUA de a-şi apăra aliatul cu întreaga gamă de opţiuni, inclusiv nucleare, în faţa "escaladării ameninţărilor nucleare şi cu rachete" ale Nordului. Grupul de atac Nimitz ar urma să sosească marţi în portul Busan din Coreea de Sud continentală.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că cele două rachete nord-coreene au fost lansate dintr-o zonă interioară vestică la sud de capitala nord-coreeană Phenian, între orele 7:47 şi 8 dimineaţa, şi au parcurs aproximativ 370 de kilometri înainte de a ateriza pe mare. Armata japoneză a declarat că rachetele au zburat pe o traiectorie neregulată şi au atins o altitudine maximă de 50 de kilometri înainte de a ateriza în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Japonia a folosit anterior acest termen pentru a descrie o rachetă nord-coreeană cu combustibil solid, aparent modelată după sistemul balistic mobil Iskander al Rusiei, proiectat să fie manevrabil în zbor la altitudine joasă pentru a evita mai bine apărarea antirachetă sud-coreeană. Coreea de Nord are, de asemenea, un alt sistem cu rază scurtă de acţiune, cu caracteristici similare, care seamănă cu sistemul de rachete tactice MGM-140 al armatei americane.

Secretarul-şef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno a declarat că RPDC ar putea să-şi intensifice şi mai mult activitatea de testare cu mai multe lansări de rachete sau chiar să efectueze primul său test nuclear din septembrie 2017.

Armata sud-coreeană şi cea japoneză au denunţat ultimele lansări ale Coreei comuniste ca fiind provocări grave care ameninţă pacea regională şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi au declarat că lucrează împreună cu Statele Unite pentru a analiza rachetele în continuare. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că lansările nu au reprezentat o ameninţare imediată pentru Statele Unite sau aliaţii săi, dar a subliniat totuşi "impactul destabilizator" al programelor ilicite de arme nucleare şi rachete ale Coreei de Nord.

Statele Unite şi Coreea de Sud au finalizat săptămâna trecută cele mai ample exerciţii de primăvară din ultimii ani, care au inclus atât simulări pe calculator, cât şi exerciţii pe teren cu focuri reale. Dar aliaţii şi-au continuat antrenamentele pe teren, într-o demonstraţie de forţă împotriva arsenalului nuclear în expansiune al Coreei de Nord şi a ameninţărilor belicoase de conflict nuclear.

Coreea de Nord a lansat, de asemenea, o rachetă cu rază scurtă de acţiune atunci când USS Ronald Reagan şi grupul său de luptă au sosit pentru exerciţii comune cu Coreea de Sud în septembrie, care a fost ultima dată când Statele Unite au trimis un portavion în apele din apropierea Peninsulei Coreene.

Coreea de Nord a lansat peste 20 de rachete balistice şi de croazieră în 11 ocazii în acest an, încercând să forţeze Statele Unite să accepte statutul său nuclear şi să negocieze o eliminare a sancţiunilor de pe o poziţie de forţă.

Armele testate în această lună au inclus o rachetă balistică intercontinentală şi o serie de rachete cu rază scurtă de acţiune menite să copleşească apărarea sud-coreeană, în timp ce Coreea de Nord încearcă să demonstreze capacitatea de a efectua lovituri nucleare atât asupra Coreei de Sud, cât şi asupra continentului american.

Săptămâna trecută, Nordul a efectuat ceea ce a descris ca fiind un exerciţiu de trei zile, care a simulat atacuri nucleare asupra unor ţinte sud-coreene.

Liderul ţării, Kim Jong Un, a condamnat exerciţiile militare comune americano-sud-coreene ca fiind repetiţii de invazie, dar aliaţii spun că exerciţiile au un caracter defensiv.

Testele au inclus, de asemenea, o presupusă dronă subacvatică cu capacitate nucleară, despre care Nordul a afirmat că poate declanşa un "tsunami radioactiv" uriaş şi poate distruge nave militare şi porturi. Analiştii au fost sceptici cu privire la astfel de afirmaţii sau dacă dispozitivul reprezintă o nouă ameninţare majoră, dar testele au subliniat angajamentul Nordului de a-şi extinde arsenalul.

În urma unora dintre testele sale cu rachete balistice şi de croazieră din această lună, Coreea de Nord a mai afirmat că armele au fost înzestrate cu focoase nucleare simulate care au detonat între 600 şi 800 de metri deasupra ţintelor lor maritime, comunicându-le ca fiind înălţimi care ar maximiza daunele.

Coreea de Nord vine deja după un an cu număr record de testări ale armelor, lansând peste 70 de rachete în 2022. Ea a legiferat o nouă doctrină nucleară care autorizează lovituri nucleare preventive într-o gamă largă de scenarii în care ar putea percepe că liderii săi sunt ameninţaţi.

"Se pare că RPDC ar putea practica, sau semnalează că practică, utilizarea de lovituri nucleare, atât preventive, cât şi de represalii, într-o serie de scenarii autorizate în doctrina sa nucleară.

Problema este că testarea continuă ajută Phenianul să îşi perfecţioneze tehnologia, să îşi consolideze capacitatea de a se dota cu arme nucleare care ameninţă Coreea de Sud şi Japonia, să crească probabilitatea unor erori de calcul care ar putea duce la un conflict involuntar şi să acumuleze pârghii politice înaintea viitoarelor discuţii diplomatice cu Washingtonul", a declarat Duyeon Kim, analist senior la Center for a New American Security.

În urma anunţului Nordului privind testul cu drone de vineri, forţele aeriene sud-coreene au făcut publice detaliile unui exerciţiu comun de cinci zile cu Statele Unite de săptămâna trecută, care a inclus demonstraţii cu focuri reale de arme aer-aer şi aer-sol.

Forţele aeriene au declarat că exerciţiul a avut ca scop verificarea capacităţilor de lovitură de precizie şi reafirmarea credibilităţii strategiei "pe trei axe" a Seulului împotriva ameninţărilor nucleare nord-coreene - lovirea preventivă a surselor de atac, interceptarea rachetelor care se apropie şi neutralizarea conducerii Nordului şi a instalaţiilor militare cheie.