Coreea de Nord testează o nouă “armă ghidată”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Armata nord-coreeană a produs şi testat un nou sistem de armament, a declarat joi agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA, care a prezentat proiectul ca fiind o “armă tactică ghidată” dotată cu un “focos puternic”, însă nu a precizat că ar fi o rachetă, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit rapoartelor, dictatorul Kim Jong-un a fost prezent la testarea noii arme şi a declarat că fabricarea reuşită a proiectului este “un eveniment de o mare semnificaţie” pentru consolidarea capabilităţilor de luptă ale Coreei de Nord.

De asemenea, Kim a vizitat joi şi forţele aeriene şi anti-aeriene pentru a participa la un exerciţiu de luptă, exprimându-şi “marea satisfacţie” cu privire la prestaţia lor.

Operaţiunea de miercuri reprezintă primul test de arme mediatizat de la summitul eşuat dintre preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, ce a avut loc în luna februarie, în Vietnam şi s-a încheiat brusc fără să se adopte un acord. Anterior, în noiembrie 2018, Kim a monitorizat testarea unei “arme tactice”.

Utilizarea cuvântului “tactic” pentru a descrie sisteme de luptă ar putea indica faptul că acestea sunt de rază scurtă şi nu sunt ca rachetele testate anterior, capabile să transporte focoase nucleare spre teritoriul american.

Casa Albă a declarat că este la curent cu rapoartele privind testul nord-coreean şi nu a făcut alte comentarii.

După câteva teste nucleare, Kim Jong-un a promis în aprilie 2018 că ţara sa va suspenda atât testele nucleare, cât şi lansările de rachete balistice intercontinentale. Totuşi, imagini de satelit cu principalul poligon de teste nucleare ale Coreei de Nord, făcute săptămâna trecută, au arătat unele activităţi care ar putea fi asociate cu reprocesarea materialelor radioactive în combustibil pentru bombe, potrivit think tank-ului Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din SUA.