Coreea de Nord, 'un Truman show'

Bill Richardson si Eric Schmidt
Bill Richardson si Eric Schmidt (WANG ZHAO / AFP / Getty Images)

Fiica preşedintelui companiei Google, Eric Schmidt, şi-a mărturisit impresiile pe Google Sites în urma vizitei pe care a realizat-o recent împreună cu tatăl său în Coreea de Nord. Sophie Schmidt, în vârstă de 19 ani, a făcut parte din delegaţia de 9 persoane condusă de la tatăl său, Eric Schmidt, şi de fostul guvernator al New Mexico, Bill Richardson, şi nu a ezitat să califice experienţa trăită drept una 'foarte ciudată', notează ziarul La Vanguardia.

Deşi deplasarea a fost calificată de protagonişti ca privată şi efectuată în scopuri umanitare, nimeni nu se îndoieşte că s-a dorit ca ea să încurajeze autorităţile nord-coreene să permită populaţiei să aibă acces la Internet şi să iasă astfel din izolare. Un avantaj de care beneficiază în prezent doar liderii regimului şi comandanţii militari.

Sophie Schmidt defineşte vizita făcută în Coreea de Nord ca 'foarte ciudată', mărturisind că s-a simţit ca în filmul 'Truman show' dar la scara unei întregi ţări, explicând că voiajul a fost presărat de situaţii bizare, precum cazarea într-un hotel complet gol. Călătoria a fost un amestec de vizite organizate, perfect pregătite, cu alte momente în care nord-coreenii aveau un comportament spontan, firesc, comentează ea în text.

Fiica preşedintelui Google arată că este imposibil să ştii ce se poate extrapola din ceea ce a văzut la Phenian de ceea ce există cu adevărat în Coreea de Nord, având în vedere că nu au fost în contact 'cu niciun nord-coreean care să nu fi fost autorizat în prealabil de stat' şi că au fost permanent controlaţi îndeaproape de agenţi de pază.

Ea povesteşte, de exemplu, vizita delegaţiei americane la biblioteca universităţii Kim Il Sung. Având 19 ani şi fiind studentă, biblioteca a fost probabil ceea ce a impresionat-o cel mai mult pe Sophie. În sală a văzut mai mulţi studenţi aşezaţi în faţa calculatoarelor, dar a surprins-o lipsa lor de activitate. 'Nimeni nu făcea nimic. Unii mişcau mouse-ul, sau dădeau click-uri imaginare, dar alţii nu făceau nici măcar atât, stăteau şi se uitau fix la ecran', povesteşte Sophie.

A surprins-o şi faptul că atunci când delegaţia, destul de gălăgioasă, a intrat în sală, niciunul din studenţi nu a ridicat capul sau privirea şi nu au avut nicio reacţie. 'Păreau să fie manechine', nu oameni', spune ea.

Drept concluzie la vizita sa de trei zile desfăşurată în Coreea de Nord, cea mai izolată şi mai opacă ţară din lume, Sophie Schmidt face două sugestii. '1. Mergeţi să vizitaţi această ţară, chiar dacă este foarte ciudată. 2. Dacă mergeţi în ianuarie nu ţineţi cont de recomandări. Este foarte, foarte frig', conchide ea.