Coreea de Nord: Unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat pentru trădare

Unchiul liderului nord-coreean Jang Song-thaek în tribunal, 12 decembrie 2013.
Unchiul liderului nord-coreean Jang Song-thaek în tribunal, 12 decembrie 2013. (WOOHAE CHO / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
13.12.2013

Puternicul unchi al liderului nord-coreean Kim Jong Un a fost executat joi la scurt timp după ce un tribunal militar special l-a condamnat la moarte, a raportat agenţia oficială de ştiri KCNA care l-a numit "cel mai mare trădător al naţiunii din toate timpurile".

Jang Song Thaek, considerat al doilea om influent al regimului comunist, după nepotul său, Kim Jong-un, a fost judecat joi de un tribunal militar special şi a fost găsit vinovat de "acte de constituire a unei facţiuni contrarevoluţionare anti-partid" în încercarea de a răsturna conducerea ţării, a raportat vineri agenţia de ştiri de stat, care nu a precizat însă când sau cum a fost ucis Jang.

Mass-media din Coreea de Nord a raportat luni că Jang a fost executat pentru crime care au inclus construirea unei facţiuni, corupţie şi consum de droguri.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Coreea de Nord.

"Deşi noi nu putem verifica în mod independent această evoluţie, nu avem niciun motiv să ne îndoim de raportul oficial KCNA", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Marie Harf, citat de USA Today.

"Dacă se confirmă, acest lucru este un alt exemplu de brutalitate extremă a regimului nord-coreean", a adăugat oficialul.

Miscarea pare a fi un semn de nesiguranţă în cadrul conducerii regimului nord-coreean, a declarat Victor Cha, un consilier de la Casa Albă pe Coreea de Nord.

"Pentru mine înseamnă că nu are încredere în nimeni din sistemul său, ceea ce nu este un semn bun", a declarat Cha.

Jang era vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare, organul decizional cel mai puternic de la Phenian, precum şi membru al Biroului Politic al Partidului Muncitoresc. Doi consilieri apropiaţi ai acestuia, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost de asemenea executaţi în public pentru corupţie la mijlocul lunii noiembrie.

Prin executare lui Jang şi eliminarea anul trecut a unui proeminent general Kim, în vârstă acum de 30 a ani, a îndepărtat doi dintre cei mai influenţi oameni din regimul tatalui său, care se aflau în conducerea de top a partidului şi armatei, a declarat Cha.

Gen Ri Young Ho, un lider militar care a apărut în cele mai multe dintre ultimele fotografiile publice ale tatălui lui Kim înainte de a muri, a dispărut din scenă din iulie 2012.

Kim şi-a executat, de asemenea, în august anul trecut o fostă prietenă, Hyon Song Wol, o cântăreaţă acuzată că a participat la o filmare pornografică.

Jang era cunoscut pentru susţinerea reformelor economice în stil chinezesc. Televiziunea de stat a difuzat luni fotografii umilitoare care îl arăta pe Jang târât de doi gardieni în uniformă.

"Toate crimele comise de inculpat au fost dovedite în cursul audierilor şi au fost admise de el", a precizat KCNA.

Raportul l-a numit pe Jang "cel mai mare trădător al naţiunii din toate timpurile" care "a adus o vătămare gravă mişcării de tineret din ţara noastră, fiind parte din grupul de renegaţi şi trădători în domeniul muncii tineretului mituit de duşmani".

Jang era căsătorit cu Kim Kyong Hui, care este fiica liderului fondator al Coreei de Nord Kim Il-Sung şi sora liderului Kim Jong-Il.

Jang Song-thaek a deţinut timp de decenii funcţii importante în conducerea Coreei de Nord, ţară în care de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, adică de trei generaţii, puterea a fost în mâinile familiei Kim (bunicul, tatăl şi fiul). El a fost cel care l-a ghidat pe nepotul său încă din primele zile de când a preluat puterea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor