Coreea de Sud comunică numărul cetăţenilor săi "confiscaţi" de Nord

Soldaţii sud-coreeni au ridicat baricade vizavi de Complexul industrial Kaesong din Coreea de Nord pe 13 februarie.
Soldaţii sud-coreeni au ridicat baricade vizavi de Complexul industrial Kaesong din Coreea de Nord pe 13 februarie. (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a răpit 516 sud-coreeni în ultimii 60 de ani şi mulţi dintre aceştia ar putea fi încă în viaţă, fiind deţinuţi de către regimul comunist, declară Ministerul Unificării sud-coreene.

Dintre cei 3.835 de cetăţeni din Sud pe care regimul lui Kim i-a luat prizonieri de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1954), 3.319 au reuşit să scape sau au fost eliberaţi, indică un raport al ministerului prezentat luni în Parlament la Seul.

Agenţia de ştiri locale Yonhap raportează, citând un purtător de cuvânt al ministerului, că cetăţenii reţinuţi în nord reprezintă "o temă de natură umanitară" şi soluţia sa este "o prioritate pentru guvern".

Cei mai mulţi dintre prizonieri (457), care nu s-au mai întors, sunt pescari capturaţi în apele din apropierea frontierei maritime inter-coreene, potrivit raportului. Printre prizonieri se numără, de asemenea, cei patru membri ai echipajului şi şapte pasageri ai avionului de linie YS - 11 Korean Air, care au fost răpiţi în 1969 de către Phenian. În plus, sunt dispăruţi un total de treizeci de soldaţi şi poliţişti sud-coreeni. Phenianul a negat răpirea cetăţenilor din alte ţări.

În anii 1970 şi 1980 au avut loc o serie de răpiri de cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord. Tokyo, a identificat până astăzi, 17 japonezi răpiţi.

În septembrie 2002, Phenianul a admis răpirea cetăţenilor japonezi şi în luna octombrie a acelui an cinci dintre ei au revenit în ţară. Cu toate acestea, încă nu a oferit explicaţii plauzibile cu privire la soarta celorlalţi japonezi răpiţi, susţinând că problema cu răpirea a fost rezolvată.

Ultimele discuţii pe această temă au avut loc în China şi Mongolia, în lunile august şi noiembrie ale anului 2012. Acestea au fost apoi suspendate de îndată ce Phenianul a anunţat lansarea unei rachete în luna noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe