Corlăţean: Asistenţa SUA în domeniul energetic presupune şi discuţii privind gazele de şist

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a declarat miercuri, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, că Guvernul a solicitat Statelor Unite asistenţă de specialitate pentru reconfigurarea strategiei naţionale energetice, adăugând că acest sprijin presupune şi o discuţie serioasă privind resursele naturale, inclusiv gazele de şist.

"Mai mult ca niciodată, văzând ceea ce se întâmplă în Europa de Est, tema securităţii energetice naţionale este una care domină lista de priorităţi. Acesta este motivul pentru care Guvernul României a solicitat asistenţă americană de specialitate şi am discutat acest lucru cu secretarul Energiei, Ernest Moniz, la Washington, pentru aducerea la zi, pentru reconfigurarea strategiei naţionale în plan energetic", a declarat şeful diplomaţiei.

Corlăţean a precizat că această asistenţă, poate înseamnă foarte multe lucruri, "de exemplu, eficienţă energetică, dar şi o cât mai strânsă cooperare, o prezenţă cât mai consistentă a companiilor americane în România, fie că vorbim de teritoriul continental, fie că vorbim de platforma continentală a Mării Negre, acolo unde o importantă companie americană (ExxonMobil - n.r.) este deja prezentă, precum şi un sprijin pentru un proiect ceva mai larg care este de interes european şi regional: interconectarea regională şi realizarea unei pieţe energetice regionale comune".

Ministrul a explicat că acest sprijin se referă şi la explorarea resurselor naturale pe care fiecare stat european le are la dispoziţie şi asta înseamnă şi o discuţie foarte serioasă legată de potenţialul oferit de gazele de şist.

"Este nevoie de a prospecta foarte serios, cu respectarea unor criterii de protecţie a mediului foarte serioase, dar trebuie să ne angajăm în această direcţie şi cunoaştem foarte bine discuţiile şi la nivelul UE, la nivelul CE, astfel încât Europa, inclusiv România, să-şi poată asigura independenţa energetică, cu atât mai mult cu cât, în astfel de contexte extrem de dramatice din punctul de vedere al securităţii internaţionale, există riscuri foarte serioase", a adăugat Corlăţean.

Potrivit Realitatea, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi-a exprimat dorinţa ca până la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie să realizeze "un draft consolidat" al strategiei energetice, pe care sa îl discute ulterior cu partidele politice.

"Mi-aş dori să avem un draft consolidat al strategiei la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, pe care sa îl discutăm cu partidele politice ca să obţinem un consens politic pentru acest sector economic foarte important", a declarat săptămâna trecută Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a lansat, la jumătatea lunii martie, o dezbatere publică referitoare la strategia energetică care ar urma sa fie aplicată în intervalul 2014-2035.

Răzvan Nicolescu a afirmat că Departamentul pentru Energie a primit un mare număr de "contribuţii" din partea consumatorilor, a mediului academic şi a companiilor energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne