Covid-19 în România. Noaptea trecută a fost înregistrat un nou deces. Numărul morţilor se ridică la 24

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

UPDATE. În noaptea trecută a fost raportat, după ora 00:45, decesul unei persoane confirmate cu noul coronavirus. Aceasta este cea de-a 24-a victimă de coronavirus din România.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 ani, din judetul Bacău, care fusese internată la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iaşi în secţia de ATI.

Pacienta fusese confirmată cu Covid-19 în data 25 martie şi a murit la o zi după diagnostic. Suferea însă şi de insuficienţă cardiacă şi fibrilaţie atrială.

* * *

UPDATE. A fost înregistrat încă un deces al unei persoane confirmate cu noul coronavirus, numărul total la nivel naţional ajungând la 23.

Este vorba despre un bărbat, 75 ani, din judeţul Iaşi, internat si confirmat în data 22 martie, decedat in 26 martie. Comorbidităţi - diabet zaharat complicat.

* * *

UPDATE. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi seară, încă patru decese confirmate cu COVID-19.

- Bărbat, 56 ani, din judeţul Dâmboviţă, hemodializat la un Centru de dializă, internat iniţial la Spitalul de Urgenţă Bucureşti Floreasca, transferat în data de 23 martie, atunci când a fost confirmat pozitiv cu noul corinavirus la Spitalul de Boli Infecţioase V. Babeş - ATI.

- Bărbat, 49 ani, din judeţul Timiş, neinternat. S-a prezentat în data 20 martie la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinc şi radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la spitalul de boli infecţioase.

Conform pacientului, acesta nu a călătorit în străinătate şi nici nu a fost contact al unei persoane pozitive.

În 21 martie s-a prezentat şi la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, neinternat diagnosticat cu Pneumonie acută.

În 24 martie, stare deteriorată solicită ambulanţă, i se recoltează proba de exudat pentru COVID şi este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26 martie, decedat în aceeaşi dată. Pacientul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă şi hipertensiune arterială).

- Femeie, 70 ani, din judeţul Neamt, internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamt-Nefrologie pentru hemodializă. Stare agravată din 25 martie, când se suspectează infecţie cu coronavirus şi se recoltează proba. Deces in 25 martie. Confirmat pozitiv în data de 26 martie.

- Bărbat, 45 ani, din judeţul Arad, confirmat în data 25 martie, decedat în 25 martie în ambulanţă în timpul transferului în Spitalul BI V. Babeş Timşoara.

* * *

UPDATE. Autorităţile au anunţat că a fost înregistrat un nou caz de deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, acesta fiind al 18-lea la nivel naţional.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 76 ani, din judeţul Cluj, internată în data de 20.03.2020 în Spitalul Huedin. Bolnava fusese transferată în data de 22.03.2020 în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Cluj, după ce a fost confirmată cu COVID-19.

Pacienta avea afecţiuni pre existente: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

* * *

Autorităţile au confirmat alte trei decese ale unor persoane infectate cu coronavirus. Două dintre acestea s-au produs la Suceava, la spitalul Judeţean de Urgenţă, loc transformat, reamintim, într-un focar de infecţie. De altfel, acest spital deţine două triste recorduri: cel mai mare număr de decese raportate oficial la nivel naţional şi cel mai mare număr de cadre medicale infectate.

Un alt deces a avut loc la Iaşi.

Concret, ultimele decese înregistrate sunt:

Cazul 15. Bărbat, 63 ani, din judeţul Neamţ, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi în secţia de ATI, confirmat pozitiv în data de 21.03.2020;

Cazul 16. Femeie, 70 ani, din judeţul Suceava, internată în SJU Suceava, confirmată pe data de 25.03.2020;

Cazul 17. Femeie, 70 ani, din judeţul Suceava, internată în SJU Suceava, confirmată pe data de 25.03.2020.

Reamintim că pandemia a lovit grav România exact unde doare mai tare: în spitale. Cadrele medicale, cele care sunt în linia întâi a frontului pentru a salva vieţi, au fost direct afectate de insuficienţa mijloacelor de protecţie adecvate şi de faptul că persoane infectate au ajuns pe secţii/saloane fără să fi fost testate, infectând astfel personalul şi alţi pacienţi.

Astăzi, mapn a anunţat aducerea în ţară a 100.000 de combinezoane pentru cadrele medicale. Medicii au nevoie însă de multe alte lucruri: măşti, viziere, botoşi etc. De asemenea este nevoie de ventilatoare pentru pacienţi. Statul promite aducerea cât mai rapid a celor necesare, însă pe plan mondial este criză şi aprovizionarea se face destul de greu.