Coronavirus în R. Moldova: 107 cazuri noi din 563 teste / Şeful ANSP: "Testarea masivă nu este altceva decât teste irosite"

Analiza probelor de coronavirus la laboratorul de virusologie al ANSP, Moldova
Analiza probelor de coronavirus la laboratorul de virusologie al ANSP, Moldova (gov.md)

Deşi Republica Moldova a înregistrat pe parcursul zilei de luni, 29 iunie, doar 107 cazuri noi de infectare cu coronavirus, comparativ cu ziua de sâmbătă când numărul a fost triplu, însă, a fost efectuat şi un număr mic de teste. Astfel, pe parcursul zilei de azi au fost efectuate 563 de teste, de aproape trei ori mai puţine decât în urmă două zile. Bilanţul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 16357 de cazuri.

Nu se cunoaşte care este motivul efectuării unui număr atât de mic de teste, în contextul în care unii medici au subliniat că în Republica Moldova nu a fost atins încă vârful primului val, însă, recent, şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică din Moldova, Nicolae Furtună, a declarat că testarea în masă a moldovenilor ar fi „o iroseală de teste”.

„Am încercat să testăm masiv şi testarea masivă nu este altceva decât teste irosite şi potenţial de laborator sufocat şi supraîncărcat. Presingul acesta (presiunea societăţii civile de a efectua teste – n.r.) eu nu l-am mai văzut în altă ţară, decât în Republica Moldova”, a declarat Furtună, potrivit report.md.

Menţionăm că, potrivit autorităţilor, unul dintre cazurile confirmate astăzi este de import din Italia, iar celelalte 106 sunt cu transmitere locală - din Chişinău 43, Transnistria 8, Drochia, Edineţ, Sîngerei şi Soroca câte 5, Bălţi şi Cahul câte 4, Căuşeni, Criuleni şi Hînceşti câte 3, Anenii Noi, Floreşti, Ocniţa, Străşeni şi Vulcăneşti câte 2, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat, Dubăsari, Glodeni, Nisporeni, Taraclia, Teleneşti şi Ungheni câte 1 caz.

Din numărul total de cazuri din această zi, 5 sunt lucrători medicali: asistenţi medicali 4, personal auxiliar 1, ceea ce ridică bilanţul la 2408.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în ultimele 24 de ore, din cauza coronavirusului au decedat alte 6 persoane: un bărbat de 60 de ani din UTA Găgăuzia, un bărbat de 69 ani din municipiul Bălţi, o femeie de 81 ani din municipiul Bălţi, o femeie de 80 ani din municipiul Chişinău, un bărbat de 48 ani din raionul Sîngerei, un bărbat de 60 ani din raionul Sîngerei.

Până la acest moment, 9229 de persoane au supravieţuit virusului Wuhan care provoacă boala Covid-19, iar 536 au decedat din cauza lui.

La momentul actual în stare gravă de sănătate sunt 479 de persoane, dintre care 31 sunt conectate la aparate de respiraţie artificială fiind în stare extrem de gravă. În stare de sănătate de gravitate medie sunt 1125 persoane, celelalte sunt în stare de sănătate satisfăcătoare.