Corporaţie chineză care vrea să construiască o autostradă în România, acuzată că a plătit zeci de milioane de dolari mită

Apetenţa politicienilor PSD pentru afaceri cu China a devenit deja de notorietate. Însă unele dintre companiile cărora le fac curte guvernanţii noştri sunt implicate nu o dată în mari scandaluri.
Liviu Dragnea si Cao Jaianming
Liviu Dragnea si Cao Jaianming (G4Media)

Sinohydro Corporation Limited, una dintre marile corporaţii chineze care a depus o ofertă pentru construirea autostrăzii Ploieşti – Braşov în parteneriat public – privat, este acuzată că ar fi plătit 50 de milioane de dolari în anul 2010 unui afacerist venezuelean, conectat la guvernul ţării sud-americane, pentru a primi un mare contract de infrastructură, scrie cotidianul spaniol El Pais, preluat de G4Media.

El Pais a realizat o serie de investigaţii plecând de la o mega-afacere de corupţie din micuţul stat Andorra, în care Banca Privada d’Andorra (BPA) este acuzată de justiţia andorreză de spălare de bani, împreună cu un om de afaceri din Venezuela.

Documentele băncii, prezentate de El Pais, arată că în centrul afacerii dintre mai multe corporaţii chineze şi statul venezuelean a fost omul de afaceri Diego Salazar. Acesta este vărul lui Rafael Ramirez – ministru al Energiei (2004 – 2012), şeful companiei petroliere de stat şi unul dintre apropiaţii lui Hugo Chavez.

El Pais scrie că cinci corporaţii chineze au fost beneficiarele unor contracte uriaşe acordate de Venezuela sub conducerea lui Chavez, contractele fiind acordate în urma unor plăţi efectuate în conturile firmei de consultanţă a lui Diego Salazar.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că liderul PSD Liviu Dragnea a fostul unul dintre cei care au pledat constant pentru parteneriate cu China, asta încă de pe vremea când Ponta (un alt mare fan al relaţiilor cu China) era premier şi pesedist. Astfel, în 2014, aflat în vizită în China, Dragnea, pe atunci vice-premier, a discutat cu giganţi din domeniu despre implementarea unui proiect-pilot de monitorizare, sistemul fiind unul de tip Big-Brother, cu componentă de recunoaştere facială.

”Am propus să identifice un oraş unde să dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranţa cetăţeanului”, anunţa atunci Dragnea.

Ani mai târziu, ajuns şef de facto al partidului şi guvernului, Dragnea a continuat să facă lobby pentru China.

”China reprezintă un partener de nădejde pentru Europa, iar eu consider că Europa Centrală şi de Est reprezintă poarta cooperării economice şi comerciale dintre cele două continente cu cei doi piloni importanţi ai săi, China, pe de o parte şi Uniunea Europeană, de cealaltă parte”, a declarat Liviu Dragnea, citat de G4Media, în mai 2017 la evenimentul „Dialogul partidelor politice China – Ţările Europei Centrale şi de Est”, organizat de PSD la Palatul Parlamentului.

În acest an, în mai 2018, Dragnea s-a întâlnit cu o delegaţie parlamentară chineză condusă de Cao Jianming, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare chineze, discuţiile vizând ”valorificarea oportunităţilor de colaborare în domenii nou identificate în raporturile bilaterale, precum cel al transporturilor, al infrastructurii medicale sau turistice”.