Corporatiile si suprimarea netului arab

Internetul, aclamat la inceputul anilor 90 ca o platforma care va raspandi libertatea, a ajuns obiectul constrangerilor marilor dictaturi, in incercarea acestora de a mentine controlul cu orice pret
Internetul, aclamat la inceputul anilor 90 ca o platforma care va raspandi libertatea, a ajuns obiectul constrangerilor marilor dictaturi, in incercarea acestora de a mentine controlul cu orice pret (Ugur Can / AFP / Getty Images)

Primavara in lumea araba este mai putin revelatoare acum ca despotii din Libia, Bahrain, si Yemen si elementele reactionare din Egipt au castigat o batalie impotriva protestatarilor pro-democratie, care au inspirat lumea. Internetul, care a fost uneori salutat excesiv ca un instrument puternic de catalizare a acestor revolte, a ajuns in bataia pustii in aceste state, sau in altele, care doresc sa zdrobeasca dizidenta populara.

In Libia, regimul lui Gaddafi a aruncat natiunea intr-un intuneric digital in prima saptamana din martie, unde a si ramas. In Bahrain, regatul a reactionat rapid la demonstratiile pro-democratie, prin filtrarea site-urilor care permit localnicilor sa posteze videoclipuri de pe telefonul mobil, blocand paginile YouTube care contin videoclipuri despre protestele de strada, si inchizand un mare grup de pe Facebook, care a cerut mai multe demonstratii.

Chiar si in Egipt, in ciuda retragerii lui Mubarak, autoritatea militara interimara a luat o pozitie dura impotriva activistilor pro-democratie, in timp ce incerca sa opreasca postarea unor fisiere de securitate de stat furate, care aratau modul in care guvernul foloseste Internetul pentru a spiona egiptenii.

Aceste relatari ale abuzului de Internet nu au trecut neobservate. Mai putin cunoscuta, cu toate acestea, este masura in care companiile americane si europene au permis represiunea.

Corporatiile

Reprimarea Internetului din Egipt pare sa fi fost inlesnita de Narus, un furnizor de tehnologie de supraveghere detinut de Boeing, care a vandut catre Telecom Egipt un software de trafic de informatii in timp real ce filtreaza comunicatiile on-line si le urmareste pana la sursa.

Expertii israelieni de securitate au fondat compania Narus pentru a crea si a vinde sisteme de supraveghere in masa pentru guverne si mari corporatii. Narus este cunoscuta pentru crearea NarusInsight, un sistem de supercomputere care se presupune ca este utilizat de catre Agentia Nationala de Securitate si alte entitati pentru a avea o "vedere de ansamblu a retelei" suspecte de comunicare pe Internet.

Narus a furnizat, de asemenea, tehnologia de supraveghere in Libia, potrivit lui James Bamford, autor al "The Factory Shadow" din 2008. In 2005, compania a incheiat un acord de milioane de dolari, cu Sistemele Giza din Egipt pentru a licentia produsele de detectie Web ale Narus in intregul Orient Mijlociu. Sistemele Giza servesc si reteaua libiana

Compania Vodafone detinuta de britanici si-a inchis reteaua de telefonie mobila cu baza in Egipt in urma unei cereri din partea regimului Mubarak si apoi a restaurat-o numai pentru a trimite propaganda pro-Mubarak clientilor care foloseau mesageria din intreaga tara. Cand grupurile pentru drepturi digitale ca AccessNow.org au protestat fata de actiunile Vodafone, compania a declarat ca nu putea face nimic pentru a opri aceste texte, pentru ca a fost obligata sa respecte legile de urgenta ale tarii.

Bahrain a filtrat si blocat site-urile web folosind software-ul SmartFilter furnizat de compania americana McAfee, pe care Intel a achizitionat-o la sfarsitul anului trecut. In ciuda rapoartelor pe scara larga a utilizarii sale, directorii companiei sustin ca nu au "nici un control asupra situatiei sau vreo vizibilitate in legatura cu modul in care o organizatie isi pune in aplicare propria politica de filtrare".

Cisco Systems, producatorul principal al sistemelor Deep Packet Inspection (DPI), o tehnologie de filtrare de continut care permite administratorilor de retea sa inspecteze, sa urmareasca si sa tinteasca un anumit continut al utilizatorilor de Internet si de telefoane mobile, este un partener important in Bahrain. In 2009, la San José, compania cu sediul in California s-a alaturat regatului pentru a deschide un Internet Data Center in capitala Bahrainului, "ca o componenta esentiala in incercarea de imbunatatire a serviciilor guvernamentale pentru populatie".

Partea din aceasta afacere care va fi oferita produselor DPI ale Cisco ramane de vazut. Executivii de la Cisco nu au raspuns cererilor noastre pentru a comenta in legatura cu natura implicarii sale in Bahrain.

Nokia si Siemens sprijina, de asemenea, reteaua de telefonie mobila a Libiei. O societate mixta intre aceste doua firme a fost puternic criticata in 2009, pentru ca asista la represiunea regimului iranian impotriva dizidentilor cibernetici. Este dificil de stiut daca au asistat guvernul libian, deoarece PR-ul Nokia Siemens nu ne-a returnat apelul.

Conducand prin actiune

La jumatatea lunii februarie, secretarul de stat Hillary Clinton a vorbit despre o noua politica americana de libertate a internetului conceputa pentru a ajuta miscarile pentru democratie sa castige acces la retele deschise si sa vorbeasca impotriva regimurilor autoritare. Ca parte a acestei initiative, Departamentul de Stat va oferi zeci de milioane de dolari in subventii pentru sustinerea "tehnologilor si activistilor care lucreaza pe muchia luptei impotriva represiunii pe Internet."

Secretarul Clinton a vorbit despre credinta administratiei Obama in "libertatea [noastra universala] de a ne conecta", ceva ce Casa Alba percepe ca o extensie naturala a drepturilor noastre de lunga durata la libera exprimare, intrunire si asociere.

Cu toate acestea, este greu sa revendice un drum moral si sa tina prelegeri altor tari cu privire la importanta libertatii online, atunci cand companiile din SUA sunt exportatoare de sisteme DPI si alte tehnologii catre regimuri care intentioneaza sa-si spioneze propriul popor si sa transforme Internetul intr-un mijloc de represiune.

Intrebandu-l pe directorul adjunct al lui Clinton, James Steinberg, despre aceasta incoerenta in timpul unei sedintei a Comitetului Afacerilor Externe, in februarie, Republicanul Chris Smith (RN.J.) a adus in discutie relatiile Narus cu regimul Mubarak. "Este un instrument groaznic de represiune", a declarat Smith, "si Narus, potrivit acestor rapoarte, permite aceasta intruziune in viata privata". Republicanul Bill Keating (D-Mass.) a continuat interogatoriul, mergand atat de departe incat sa afirme ca "oamenii isi pierd viata privata din cauza acestei tehnologii".

La inceputul acestei luni, senatorul Dick Durbin (D-Ill.), care face parte din Comitetul pentru Relatii Externe a Senatului, a scris un articol lovind in industria de tehnologie din SUA, privind "incapacitatea sa de a solutiona problemele grave ale drepturilor omului". El a scris:"Daca firmele americane nu sunt dispuse sa ia masuri rezonabile pentru a proteja drepturile omului", Durbin a sustinut ca in aceste conditii "Congresul trebuie sa intervina".

Promisiunile de actiune sunt incurajatoare, dar reprezinta mult mai putin decat actiunea in sine. Incepand de acum, am vazut putina substanta in apararea libertatii noastre de a ne conecta impotriva companiilor si clientilor lor despotici, care incearca sa ne ia aceasta libertate.

Clothilde Le Coz este directorul de la Washington al Reporters Sans Frontieres, care tocmai a lansat din 2011 raportul Inamicii Internetului. Timotei Karr este directorul de campanie al Free Press, cel mai mare grup de reforma al natiunii, Media Group, in interiroul caruia supravegheaza toate campaniile si eforturile online de sensibilizare. Ambii sunt contribuitori ai Foreign Policy In Focus. www.fpif.org.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii