Cosmin Contra: 'Îmi felicit jucătorii pentru dăruire, pentru că au alergat şi au crezut până în ultimul moment'

Selecţionata de fotbal a ţării noastre a făcut o figură frumoasă în faţa fostei campioane mondiale - Spania, joi seara, pe Arena Naţională din capitală, jucătorii pregătiţi de Cosmin Contra întâmpinându-i pe iberici cu mult entuziasm şi curaj. Scorul final a fost 2-1 (1-0).
Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Cosmin Contra.
Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Cosmin Contra. (Echipa naţională de fotbal a României/facebook)

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Cosmin Contra, a făcut primele declaraţii despre evoluţia tricolorilor din partida cu Spania, duel din cadrul grupei F a preliminariilor EURO 2020. Chiar dacă victoria a aparţinut celor din urmă, modul cum s-au prezentat jucătorii fostului internaţional ne dă speranţe mari în vederea unui parcurs cât mai pozitiv în această campanie de calificare.

"Problema e că nu am fost agresivi în prima repriză, nu am câştigat duelurile la fel ca în a doua, nu am avut liniştea şi posesia din a doua.. Dar îmi felicit jucătorii pentru dăruire, pentru că au alergat şi au crezut până în ultimul moment. Pentru că noi cu puţină şansă puteam egala Spania. Chiar dacă ne-a fost superioară în prima repriză, în a doua ne-am ridicat la nivelul lor. Jucătorilor le-a fost frică, ăsta e singurul motiv pentru care nu au jucat la adevărata lor valoare în prima repriză. Le-a fost frică de acest meci, e singura explicaţie", a mărturisit selecţionerul.

"Tactic, cred că am găsit formula cu care puteam să îi stopăm pe spanioli. Eu am spus ieri să nu intrăm cu frică în joc, să nu avem prea mare respect faţă de aceşti jucători, dar asta s-a întâmplat. Am intrat cu frică în prima repriză, teamă de a face ce-am făcut în repriza a doua. Din păcate noi începem să jucăm când suntem conduşi cu 2-0 şi avem finaluri de meci în care ori egalăm, ori avem ocazii foarte mari de a egala. Este o problemă pentru că ar trebui să jucăm de la început cum terminăm. O să analizez meciul, să vedem ce puteam face mai mult, dar, din ce am văzut eu, din ultimele 8 meciuri ale Spaniei, cred că niciun adversar de-al lor, poate doar Anglia, n-a avut ocaziile pe care le-am avut noi în repriza a doua. Azi echipa Spaniei s-a simţit prea în largul său pe teren. Asta a fost singura mea frică, să nu începem cu teamă", a mai adăugat Contra.

Naţionala noastră a scăpat ieftin datorită lui Tătăruşanu, care a fost magistral, reuşind să intervină admirabil în câteva ocazii serioase, destul de periculoase ale ibericilor - a fost cel mai bun jucător al selecţionatei pregătite de Cosmin Contra .

"Tătăruşanu e un portar de mare valoare, asta e treaba lui, să scoată mingi când are de scos, să ne ajute în momente dificile. Iar asta s-a întâmplat. Tătăruşanu a fost la un nivel foarte mare în prima repriză, ne-a menţinut în joc, cum a făcut şi în Norvegia. De aia avem jucători de un nivel bun, că în anumite momente să facă diferenţa", a explicat antrenorul.

Păstrăm în continuare şanse de calificare la turneul final, meciurile cu Suedia şi Norvegia urmând a fi cruciale în stabilirea ocupantei numărul doi. Totul depinde de cum vom abordă următoarele meciuri.

"Depinde cum priveşti lucrurile în grupă. Totuşi, până la urmă depindem de noi pentru că avem trei meciuri acasă şi un meci în Insulele Feroe pe care putem să-l câştigăm. Deci, dacă le câştigăm pe toate acestea patru... şi dacă vom avea nevoie de un punct în deplasarea din Spania, atunci ne vom juca această calificare în Spania. Dar, din punctul meu de vedere, cu orice meci pe care îl pierzi, şansele devin mai mici. Eu sunt realist, dar şi optimist în acelaşi timp. Am avut două meciuri în deplasare cu două contracandidate, unul acasă cu Spania, care are victorii pe linie.... Dar avem meci cu Malta, câştigăm şi rămânem în cursa calificării şi poate rămânem să se decidă calificarea în meciul cu Suedia. Singurul lucru de care mi-e frică e să nu fim suspendaţi pentru meciurile capitale pe care le avem. Am făcut un apel înainte de aceste meciuri (n.r. - către spectatori) să nu riscăm încă o suspendare, dar se pare că degeaba am făcut apel. Acum riscăm din nou suspendarea şi, din păcate, nu ştiu dacă fără spectatori, fără să fim împinşi în momentele dificile de la spate, împotriva Norvegiei şi Suediei avem vreo şansă".

Aceasta a fost prima înfrângere suferită pe teren propriu de România în faţa Spaniei în şapte confruntări de până acum (trei victorii pentru tricolori, trei egaluri). Pentru naţionala noastră acesta a fost al doilea eşec din această campanie, următorul meci al tricolorilor fiind programat duminică, la Ploieşti, cu Malta (19:00).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport