Covid-19. Dancă: Achiziţionarea de materiale sanitare şi medicale capătă conotaţiile unui război internaţional

Ionel Danca
Ionel Danca (Epoch Times România)

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunţat duminică pe pagina sa de Facebook că mai multe tone de materiale sanitare şi echipamente medicale au ajuns în ultimele săptămâni în România şi altele încep să fie produse la nivel local ca urmare a unor eforturi uriaşe.

Totodată, liderul PNL a susţinut că achiziţia şi distribuţia materialelor sanitare din această perioadă a căpătat conotaţiile unui război internaţional şi a dat exemplu cazul unui furnizorul care a anulat un contract pentru care deja se plătise un avans, doar pentru că apăruse un alt client dispus să plătească mai mult.

„Am început acest război cu virusul chinezesc cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, şi în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă.

O mână de oameni, miniştrii implicaţi direct în această bătălie, conduşi de Premierul Ludovic Orban, în coordonare cu Preşedintele Klaus Iohannis, au dublat eforturile medicale cu un adevărat război comercial pe plan internaţional pentru achiziţia de materiale sanitare necesare”, a afirmat Dancă.

Şeful Cancelariei prim-ministrului declară că, în această perioadă, se poartă o adevărată luptă de gherilă comercială contra-cronometru pentru fiecare cantitate de măşti, combinezoane, teste PCR, ventilatoare mecanice şi alte echipamente medicale în care se folosesc toate ”armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile.

„Din biroul Premierului de la Palatul Victoria, am luat parte la zeci şi sute de discuţii şi convorbiri telefonice purtate de Ludovic Orban cu omologi şi înalţi oficiali din alte state ale lumii şi cu conducători de instituţii şi structuri responsabile din subordinea Guvernului care trebuiau să pună în aplicare rezultatul acestor convorbiri.

Tot procesul de achiziţie, contractare, transport, livrare şi distribuţie a materialelor sanitare şi medicale necesare din această perioadă a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate”, afirmă Dancă.

Potrivit lui Dancă, au existat situaţii fără precedent în care contracte ferme de achiziţii internaţionale au fost anulate cu restituirea avansurilor fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Alte contracte, aflate în plină procedură de livrare, erau blocate cu marfa încărcată ca urmare a deciziilor naţionale de interzicere a exporturilor.

„Asigurarea coridoarelor de transport şi a culoarelor de zbor a devenit mai dificilă în acest timp decât trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis.

S-au folosit toate resursele militare şi civile de transport disponibile, de la autocamioane şi aeronave până la acorduri militare de zbor. Au fost scoase chiar şi scaunele din unele aeronave de transport civil aerian pentru a face loc la zeci de tone de materiale sanitare şi medicale.

Aproape orice transport de materiale medicale a fost urmărit ca pe radar, cu telefonul în mână din biroul Premierului de la Palatul Victoria, şi cu fiecare aeroport sau punct de trecere al frontierei parcurs era adus mai aproape de România şi de nevoile sistemului nostru sanitar”, a explicat Ionel Dancă.

Acesta mai anunţă în postarea sa că de la începutul crizei COVID-19 a fost mărit numărul centrelor de testare de la 8 la 35 şi în curând, în fiecare judeţ, vor exista aparate de testare Real-Time PCR. Astfel, capacitatea de testare a crescut de la câteva sute de cazuri pe zi la aproape 2000 de teste pe zi.

„Pentru pacienţii critici, sunt disponibile 1600 de ventilatoare mecanice iar pentru alte 200 facem eforturi pentru a le aduce în zilele următoare în România iar, în paralel, pregătim şi producţia locală”, a declarat liberalul.

„De asemenea, prin Unifarm, ONAC sau Crucea Roşie, peste 2 milioane de măşti şi aproape 800.000 de combinezoane de protecţie au sosit deja în ţară, iar alte 14 milioane măşti FFP2/3 vor fi livrate în aprilie şi în acelaşi timp am pregătit producţia locală pentru 15 milioane de măşti pe lună.

Chiar şi aşa, cu toate aceste eforturi, în continuare, ameninţarea virusului ucigaş rămâne ridicată şi nicicând nu putem spune că avem de toate pentru a face faţă la ceea ce va fi mai rău.

Urmează perioada cea mai grea a epidemiei cu Coronavirus, în care fiecare poate face mai mult decât poate face statul printr-un simplu gest de responsabilitate, de autoizolare în casă, mai ales acum când vin zilele de Sărbătoarea Paştelui.

De aceea, reafirm şi aici apelul pentru toţi românii de a sta acasă. Doar împreună, de la distanţă, ne putem proteja unii pe alţii. Dacă ne pasă de cei dragi, #stămacasă!”, a conchis şeful Cancelariei premierului.