CPR Moldova: Autorităţile R. Moldova tăinuiesc informaţiile despre achiziţia ambulanţelor ruseşti

Avem dreptul să ştim cât se cheltuieşte din banii noştri, iar atunci când aceste informaţii sunt tăinuite, suntem aproape siguri că se acoperă scheme şi profituri ilicite, afirmă organizaţia neguvernamentală.
Ambulanţă procurată de către autorităţile R. Moldova din Rusia
Ambulanţă procurată de către autorităţile R. Moldova din Rusia (https://msmps.gov.md)

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova informează că Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Prespitalicească a refuzat să ofere informaţii despre achiziţia mai multor ambulanţe de producţie rusească, susţinând că nu au acordul companiei care le-a vândut.

”Am întrebat cât s-a plătit pentru ele şi am cerut să ni se prezinte contractul de achiziţie. Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Prespitalicească a refuzat să ne dea informaţii, motivând că asta ar prejudicia intereselor comerciale legitime ale părţilor”, se arată într-o declaraţie a CPR Moldova.

Organizaţia neguvernamentală aminteşte că, în luna aprilie, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat cumpărarea a 69 de ambulanţe, iar ca urmare sistemul de asistenţă medicală prespitalicească ar deveni mai bun deoarece unităţile de transport sanitar “corespund tuturor standardelor internaţionale în domeniu”.

Cu toate acestea, săptămâna trecută un bărbat a murit pe marginea unui drum din Chişinău, aşteptând timp de 40 de minute o ambulanţă care a venit prea târziu. ”Ambulanţe în Capitală sunt puţine.”

CPR Moldova concluzionează că un sistem care ascunde cetăţenilor informaţii ce îi vizează, este unul ineficient, iar un sistem netransparent ascunde corupţie. ”Suntem convinşi că avem dreptul să ştim cât se cheltuieşte din banii noştri, iar atunci când aceste informaţii sunt tăinuite, suntem aproape siguri că se acoperă scheme şi profituri ilicite.”

Ultima tranşă de 12 ambulanţe, din lotul de 69 autosanitare procurate la începutul anului, au fost repartizate luni, 24 septembrie, substaţiilor şi punctelor de asistenţă medicală urgentă din Edineţ, Donduşeni (Sudarca), Briceni, Rezina, Rezina (Pripiceni), Şoldăneşti (Cotiujenii Mari), Orhei (Mălăeşti), Orhei (Brăneşti), Ialoveni, Nisporeni (Grozeşti), Coşniţa (Cocieri) şi Căuşeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe