CPR Moldova: Instituţiile statului se contrazic, dar cei 7 profesori turci sunt deja deţinuţi politic

CPR Moldova a analizat legalitatea acţiunilor instituţiilor statului şi a descoperit abateri grave, specificând că Republica Moldova şi-a încălcat propriile legi şi convenţiile internaţionale din care face parte, condamnând şapte persoane la tratament inuman, probabil chiar tortură.
Profesori, elevi şi părinţi protestează la Parlament
Profesori, elevi şi părinţi protestează la Parlament (Epoch Times România)

După ce s-au contrazis, nu o dată, în declaraţii, comunicând incoerent despre ce acţiune anume a fost vorba în cazul celor şapte persoane de origine turcă, profesori în cadrul Liceului Teoretic moldo-turc „Orizont” - expulzare, extrădare, declararea unui străin indezirabil -, Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova a dat explicaţii clare în acest sens.

„Extrădare, expulzare şi declararea unui străin drept persoană indezirabilă reprezintă trei proceduri legale diferite, în urma cărora un străin este obligat să părăsească teritoriul naţional al Republicii Moldova. Cazul din 6 septembrie nu se pliază nici pe prevederile legale extrădării, dar nici pe cele ale expulzării”, au menţionat experţii CPR Moldova.

Făcând referire la comunicatul de presă emis la 6 septembrie de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în care se arată că „organele competente” i-au declarat oficial pe cei 7 cetăţeni turci ca fiind indezirabili şi i-au expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, CPR a ţinut să puncteze că, de fapt, nu este clar la care organe făcea referire SIS.

„În încercarea de a elucida care instituţie s-a ocupat de dosarul celor 7 cetăţeni turci, presa a contactat atât Biroul Migraţie şi Azil (BMA), cât şi Ministerul Afacerilor Interne. Au apărut informaţii contradictorii. Bazându-ne pe răspunsul acestor instituţii, putem afirma că una din cele două minte.

Pe 7 septembrie, în ziua imediat următoare expulzării, BMA a declarat că nu a fost implicat în procedura de expulzare. Mai mult decât atât, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că tocmai Biroul Migraţie şi Azil a decis să-i numească indezirabili pe cetăţenii turci: BMA nu numai că a fost implicată în proces, dar a şi dat “decizia, de fapt, ca atare. Ei au luat decizia, ca atare”, se arată într-o analiză a experţilor CPR Moldova

Totodată, CPR Moldova a ţinut să amintească că în luna aprilie a acestui an, mai mulţi angajaţi ai liceului Orizont au depus cerere de azil politic care însă le-a fost refuzată, iar responsabil s-ar face, din nou, Biroul Migraţie şi Azil.

„Greşit”, au punctat experţii, subliniind că Biroul Migraţie şi Azil acordă sau revocă dreptul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova. Totuşi în cazul cererilor de azil politic decizia o ia Comisia pentru problemele cetăţeniei şi acordării azilului politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.

În cazul cetăţenilor turci, a explicat CPR, implicarea instituţiei Prezidenţiale în procesarea cererii de azil a fost exclusă, fapt despre care a anunţat prin intermediul unei postări pe Facebook purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, dl Maxim Lebedinschi. Acesta a ţinut să precizeze că “pentru a evita orice speculaţii apărute în presă, precum că cetăţenii respectivi au cerut azil politic în Republica Moldova, ţinem să comunicăm, că până în prezent, în adresa instituţiei prezidenţiale nu a parvenit nicio cerere de acest gen”.

După ce pe 11 septembrie, la aproape o săptămână de la operaţiunea SIS, Ministerul de Interne declara că “la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, BMA a respins solicitările de azil politic depuse în luna aprilie curent”, cetăţenii respectivi fiind înştiinţaţi despre această decizie în scris, prin poştă, mai târziu s-a aflat că nu se cunoaşte în baza căror acte au trecut hotarele Republicii Moldova cei şapte profesori, „dat fiind că actele lor au rămas la familie, iar ei deja erau în închisoare în Turcia”.

„Iar ieri am aflat că BMA ar fi antedatat unele documente în ceea ce seamănă a o tentativă de a legitimiza post-factum răpirea efectivă a celor şapte profesori. Instituţiile statului mint, se contrazic între ele, oferă versiuni diferite, alterează faptele de pe o zi pe alta. Iar profesorii turci, deja de o săptămână, sunt deţinuţi politic în închisorile din Turcia. Republica Moldova a mai comis o gravă încălcare a drepturilor omului”, au conchis experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe