Creştere dramatică a numărului de infecţii COVID-19 în Israel

Virus
Virus (.)

Cabinetul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a decis joi să întărească măsurile de restricţionare a libertăţii de mişcare după ce a afirmat că o creştere a infecţiilor cu virus Wuhan împinge naţiunea la „marginea prăpastiei”.

Din 18 septembrie, Israelul suferă din nou de un blocaj, al doilea în această pandemie. Dar în ultima săptămână, numărul cazurilor noi zilnice a ajuns la aproape 7.000 în rândul unei populaţii de 9 milioane de persoane, afectând grav resursele unor spitale.

„Dacă nu luăm măsuri imediate şi dure, vom ajunge la marginea prăpastiei”, a declarat Netanyahu în remarcile publice adresate cabinetului, care s-a întrunit timp de aproximativ opt ore.

Noile restricţii impun închiderea tuturor afacerilor şi locurilor de muncă, cu excepţia celor considerate esenţiale, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni, începând de vineri.

Ministrul Finanţelor, Israel Katz, şi guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, s-au opus noilor măsuri, potrivit Ministerului Finanţelor, care a estimat daunele unui blocaj de trei săptămâni asupra economiei la aproximativ 35 de miliarde de sicli (10,06 miliarde USD).

Israelul este deja într-o recesiune, iar şomajul este de peste 11%.

Şcolile vor rămâne închise, dar sinagogile vor fi deschise în Yom Kippur, Ziua Ispăşirii, săptămâna viitoare, deşi numărul credincioşilor cărora li se permite accesul va fi limitat. Partidele religioase din guvernul de coaliţie s-au opus cu înverşunare închiderii sinagogilor.

Un sondaj publicat de Israel Democracy Institute miercuri a arătat că doar 27% dintre israelieni au încredere în gestionarea de către Netanyahu a crizei produse de virusul Wuhan.

Mii de protestatarii s-au adunat săptămânal în afara reşedinţei lui Netanyahu din Ierusalim pentru a-i cere demisia din cauza presupusei corupţii.

Netanyahu a respins acuzaţiile activiştilor, potrivit cărora regulile mai stricte de blocare, unele în aşteptarea aprobării parlamentare, sunt destinate parţial să anuleze aceste demonstraţii.

Limita actuală - de 1 kilometru - cât au voie acum israelienii să se depărteze de casă, cu excepţia activităţilor precum cumpărături de alimente şi medicamente şi deplasarea la serviciu, se va aplica acum şi la participarea la protestele de stradă.

Netanyahu a negat acuzaţiile de luare de mită, fraudă şi încălcarea încrederii într-un proces care se reia în ianuarie.

De când s-a declanşat focarul, 1.316 persoane au murit în Israel şi au fost raportate aproximativ 200.000 de cazuri de infectare cu virus Wuhan.

Cel de-al doilea val - actual - de infecţii a urmat unei relaxări din luna mai, în urma blocării impuse în martie.