"Criminalule! Să te tratezi la arşi dacă ţi se întâmplă ceva!". Drama Colectiv îl bântuie pe Bănicioiu

Cum puneţi capul pe pernă noaptea? Nu simţiţi nevoia să va cereţi iertare? Să spuneţi că aţi greşit? sunt câteva dintre întrebările pe care i le pun oamenii lui Bănicioiu, ministru al Sănătăţii în perioada Colectiv, perioada când deşi spitalele nu erau pregătite să trateze mari arşi, transferul victimelor dramei în străinătate a fost permis doar după mari presiuni publice.
Nicolae Bănicioiu
Nicolae Bănicioiu (Epoch Times România)

Pagina de Facebook a deputatului PSD Nicolae Bănicioiu s-a umplut de interpelări şi "urări" de bine de la cetăţeni după ce ieri una dintre supravieţuitoarele incendiului din Colectiv a relatat dramaticele experienţe prin care a trecut în spital. La momentul incendiului, Bănicioiu era ministru al Sănătăţii, iar un raport apărut recent în presă a relevat că la acea vreme niciun spital din România nu îndeplinea condiţiile pentru internarea şi tratarea pacienţilor cu arsuri grave. De asemenea, infecţiile nosocomiale nu au fost consemnate în fişele din România ale pacienţilor, fiind descoperite în străinătate, iar transferul acestora în afara ţării a fost făcut la presiunea publică.

Şi, cum ministrul se laudă, pe 24 octombrie, cu "o reuşită de onoranţă pentru România: pentru prima dată vom fi gazdă a Conferinţei Preşedinţilor din regiunea Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei. Reuniţi la Sarajevo", sub postarea lui apostrofările oamenilor au început să curgă.

"Ai asta e tot o reuşită, nu? totul ok cu somnul? e liniştit?", întreabă o persoană, postând fotografii cu trupul mutilat al Alexandrei Furnea, supravieţuitoare a incendiului. Alexandrei, în timp ce suferea groaznic nu doar din cauza arsurilor ci şi a infecţiilor, i se spunea că e vina ei pentru că grefele nu se prind.

Alexandra Furnea
Alexandra Furnea (Alexandra Furnea)

"Cum puneţi capul pe pernă noaptea?", întreabă altcineva, în timp ce o altă persoană dă link spre raportul incriminant pentru el şi ministerul său.

"Dumneata, domnule Bănicioiu, cum mai poţi avea zâmbet? Ah! Şi oare ce mai cauţi în funcţii publice după monumentala reuşită de la spitalul de arşi? Care reuşită?! Ăia de a te complace in minciună şi anti-medicină cu torţionarii ăia nenorociţi care au nenorocit vieţi! Ce mai cauţi domnule aici?! Bani şi putere, nu-i aşa? Ce cauţi în instituţia asta când ar trebui să te iei de mână cu ăia din spitalul de arşi care au distrus vieţi? Poţi răspunde la aceste întrebări fără să te scuzi prin metafore politice?" întreabă un cetăţean.

"Ruşinos cum a fost condus ministerul sănătăţii şi la fel şi celelalte, în ziua de astăzi politician a ajuns să fie sinonim cu mincinos infect, parvenit sau corupt. O mare ruşine!", opinează altă persoană.

"Criminalule! Tu şi cei ca tine aţi minţit o ţară întreaga fără cea mai mică reţinere şi acum va faceţi că plouă ca şi când toate acele lucruri ar trebui uitate. Nemernicule, să te tratezi la arşi dacă ţi se întâmplă ceva nasol vreodată. Am auzit că au de toate acolo şi că e ca în Germania", îi urează un alt cetăţean.

"Aţi dormit bine azi noapte? Tocmai ce am citit mărturia Alexandrei, sunt curios cum se mai poate privi în oglindă un om răspunzător parţial de moartea a 30 de oameni... cât trebuie să îi fie de putred sufletul unei asemenea persoane care îndrăzneşte să mulţumească pentru încredere exact acelora cărora le-a grăbit sfârşitul! Va întreb aşa retoric, acum avem iarăşi de toate domnule Bănicioiu?", adaugă altcineva.

"Nu simţiţi nevoia să va cereţi iertare? Să spuneţi că aţi greşit? Să recunoaşteţi că i-aţi minţit în faţă pe părinţii copiilor arşi în Colectiv? Mă întreb, cum poate cineva care a greşit atât de grav şi de evident să doarmă liniştit fără să simtă nevoia unei minime curăţenii, aceea de a recunoaşte... Tupeul de a vă purta ca şi cum nimic nu s-a întâmplat e aproape mai greu de tolerat decât greşeala însăşi", scrie, la rândul său, Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele organizaţiei Dăruieşte Viaţă, ONG care se lupta pentru sprijinirea bolnavilor de cancer, adesea abandonaţi de stat.

Reamintim că un raport privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv, întocmit de Ministerul Sănătăţii în perioada în care acesta era condus de Vlad Voiculescu, relevă o serie de aspecte cutremurătoare: transferul răniţilor în străinătate a fost refuzat, bolnavii fiind duşi în străinătate abia după presiunea opiniei publice, în plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale. Neraportate în spitalele din România, infecţiile au fost însă descoperite de medicii din străinătate.

Potrivit raportului, niciun spital din ţară nu îndeplinea condiţiile pentru internarea marilor arşi, deoarece nu există o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri. De altfel, mulţi dintre cei răniţi au murit din cauza infecţiilor cu bacterii luate din spitale.

Ministerul Sănătăţii a reacţionat prompt la apariţia acestor informaţii în presă, transmiţând că în instituţie „nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conţină informaţii privind intervenţia autorităţilor sanitare în cazul Colectiv”.

Mai amintim că ieri mii de români s-au cutremurat citind mărturia Alexandrei Furnea, care a povestit ororile prin care a trebuit să treacă într-un spital românesc total nepregătit pentru tratarea marilor arşi. Tot ieri, în jur de o mie de persoane au aprins lumânări în memoria celor de la Colectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne