Cristian Mungiu: "Am vrut să acordăm premii cinema-ului, nu să acordăm premii politice"

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

Regizorul Cristian Mungiu, membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes 2013, a subliniat în conferinţa de presă de duminică seara, făcând referire la decernarea premiilor, că membrii juriului au dorit să premieze cinema-ul, nu să acorde premii politice.

Preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, Steven Spielberg, a deschis conferinţa de presă de după decernarea premiilor cu o declaraţie privind deciziile membrilor din juriu referitoare la filmele premiate pe Croazetă.

"Suntem cu toţii artişti (membrii juriului, n.r.), discuţiile au fost politicoase şi am descoperit că avem multe lucruri în comun", a declarat Steven Spielberg, adăugând că decizia pentru trei dintre filmele premiate a fost unanimă.

Un jurnalist l-a întrebat dacă are regrete privind filmele pe care ar fi dorit să le premieze, dar care nu au câştigat premii, precum "La Venus à la fourrure" şi "La grande bellezza" şi dacă deciziile au fost unanime şi fără prea multe discuţii. În replică Steven Spielberg i-a cedat microfonul lui Cristian Mungiu, rugându-l să răspundă în locul său la această întrebare.

"În juriul nostru, am avut sentimentul că nu am trecut pe lângă ceva esenţial. Palmaresul este rezultatul unui efort subiectiv depus de nouă persoane care au o decizie de luat. Cred că palmaresul nostru este apropiat de ceea ce şi-au imaginat jurnaliştii şi spectatorii. Am încercat să descoperim în aceste filme altceva decât elementele profesionale, am căutat acele lucruri care ne ating, de aceea a fost atât de greu, dar în final am votat şi cred că palmaresul corespunde acelor filme care ne-au părut juste după aceste două săptămâni de festival", a declarat regizorul român.

Cristian Mungiu a mai avut o intervenţie, după ce un alt membru al juriului, actorul Daniel Auteuil, a răspuns unei întrebări referitoare la căsătoriile gay, care au fost legalizate de curând în Franţa. Întrebarea a fost adresată în contextul în care tema centrală a filmului "La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche, care a câştigatul premiul Palme d'Or, este iubirea dintre două femei.

"Am vrut să acordăm premii cinema-ului, adică unor filme, nu au fost premii politice. Am avut şansa de a vedea aceste filme şi să luăm o decizie pentru Palme d'Or. Am găsit multe adevăruri în aceste filme şi, uneori, uiţi că eşti într-o sală de cinema, ai impresia că eşti în viaţa reală, uiţi pentru moment că e vorba de un film. Asta ne-a interesat pe noi. În acest juriu nu prea am discutat despre temele abordate, nu a contat dacă un film a avut tematică gay sau nu. Ceea ce a contat a fost cinema-ul, felul în care filmul a fost înţeles de regizorul său, intenţia lui de a merge dincolo de limitele obişnuite ale cinema-ului şi dorinţa lui de a-şi testa propriile limite în legătură cu ceea ce poate să facă", a precizat Cristian Mungiu.

Pelicula "La vie d'Adele" a câştigat sâmbătă şi premiul criticii de specialitate - Fipresci. Marele premiul i-a fost înmânat regizorului Abdellatif Kechiche de actriţa Uma Thurman.

Juriul de anul acesta a fost compus din 9 membri: Steven Spielberg (preşedinte), Cristian Mungiu, Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee, Lynne Ramsay, Daniel Auteuil, Naomi Kawase şi Vidya Balan. Ceremonia de decernare a premiilor a fost prezentată de actriţa Audrey Tautou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură