Cristiano Ronaldo este câştigătorul Balonului de Aur 2016

Ronaldo a cucerit pentru a patra oară trofeul "Balonul de Aur", după cele câştigate în anii 2008, 2013 şi 2014.
Starul lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo.
Starul lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo. (Cristiano Ronaldo/facebook)

Portughezul Cristiano Ronaldo, de la formaţia spaniolă Real Madrid, a câştigat cupa ''Balonul de Aur 2016'', cel mai important trofeu individual din fotbalul mondial, a anunţat, luni revista France Football, organizatoarea votului, a transmis AFP.

Ronaldo, în vârstă de 31 de ani, l-a întrecut pe rivalul său argentinian Lionel Messi de la FC Barcelona, acesta fiind al patrulea titlu ''Balonul de Aur'', câştigat după cele din 2008, 2013 şi 2014. Anul acesta, Ronaldo a câştigat Liga Campionilor cu Real Madrid şi EURO 2016 cu Portugalia, fiind căpitanul ambelor echipe.

Cu acest al patrulea trofeu, Cristiano Ronaldo este acum la distanţă de un singur titlu faţă de recordul lui Messi, care deţine cinci.

În clasamentul final, Ronaldo a acumulat 745 puncte, întrecându-l pe Lionel Messi, care a primit numai 316 puncte, şi pe atacantul francez Antoine Griezmann de la Atletico Madrid care are 198 puncte.

Pentru ''Balonul de Aur'' au votat 173 de jurnalişti, însă nu au participat selecţionerii şi căpitanii echipelor naţionale cum s-a întâmplat în perioada 2010-2015, când Balonul de Aur a fost decernat împreună cu FIFA. Federaţia internaţională de Fotbal va acorda un premiu special pentru cel mai bun fotbalist al anului 2016 la gala care va avea loc la începutul anului 2017.

Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro s-a născut pe 5 februarie 1985 în Madeira. Are 1,85 m şi 80 kg şi şi-a început cariera la Sporting Lisabona, unde a fost promovat în echipa de seniori de românul Ladislau Boloni, după care s-a transferat la Manchester United (2003-2009), iar din 2009 joacă la Real Madrid.

Are 136 de selecţii pentru naţionala Portugaliei, pentru care a marcat 68 de goluri.

Ronaldo a cucerit trei trofee ale Ligii Campionilor în 2008, 2014 şi 2016, două Cupe Mondiale ale cluburilor (2008, 2014), Supercupa Europei (2014), trei titluri de campion al Angliei (2007, 2008, 2009), Cupa Angliei (2004), două Cupe ale Ligii engleze (2006, 2009), două Supercupe ale Angliei — Community Shields (2007, 2008), un titlu de campion al Spaniei (2012), două Cupe ale Spaniei (2011, 2014), Supercupa Spaniei (2012), Supercupa Portugaliei (2002).

În 2008 a fost desemnat de FIFA cel mai bun jucător al anului.

A câştigat trofeul Gheata de Aur, pentru cel mai bun marcator din Europa, de patru ori, în 2008, 2011, 2014 şi 2015.

Deţine recordul de goluri marcate într-un sezon al Ligii Campionilor (2013-2014: 17).

A fost de cinci ori cel mai bun marcator din Champions League (2007-2008: 8 goluri; 2012-2013: 12 goluri; 2013-2014: 17 goluri, 2014-2015: 10 goluri, 2015-2016, 16 goluri).

Balonul de Aur 2016 — clasament final
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugalia) 745 puncte
2. Lionel Messi (FC Barcelona/Argentina) 316
3. Antoine Griezmann (Atletico Madrid/Franţa) 198
4. Luis Suarez (FC Barcelona/Uruguay) 91
5. Neymar (FC Barcelona/Brazilia) 68
6. Gareth Bale (Real Madrid/Ţara Galilor) 60
7. Riyad Mahrez (Leicester City/Algeria) 20
8. Jamie Vardy (Leicester City/Anglia) 11
9. Gianluigi Buffon (Juventus Torino/Italia), Pepe (Real Madrid/Portugalia) 8
11. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund/Gabon) 7
12. Rui Patricio (Sporting Lisabona/Portugalia) 6
13. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United/Suedia) 5
14. Paul Pogba (Manchester United/Franţa), Arturo Vidal (Bayern München/Chile)
16. Robert Lewandowski (Bayern München/Polonia) 3
17. Toni Kroos (Real Madrid/Germania), Luka Modric (Real Madrid/Croaţia), Dimitri Payet (West Ham United/Franţa) 1

Palmaresul Balonului de Aur:
1956: Stanley Matthews (Anglia)
1957: Alfredo Di Stefano (Spania)
1958: Raymond Kopa (Franţa)
1959: Alfredo Di Stefano (Spania)
1960: Luis Suarez (Spania)
1961: Omar Sivori (Italia)
1962: Josef Masopust (Cehia)
1963: Lev Iaşin (URSS)
1964: Denis Law (Scotia)
1965: Eusebio (Portugalia)
1966: Bobby Charlton (Anglia)
1967: Florian Albert (Ungaria)
1968: George Best (Irlanda de Nord)
1969: Gianni Rivera (Italia)
1970: Gerd Muller (Germania)
1971: Johan Cruyff (Olanda)
1972: Franz Beckenbauer (RF Germania)
1973: Johan Cruyff (Olanda)
1974: Johan Cruyff (Olanda)
1975: Oleg Blohin (URSS)
1976: Franz Beckenbauer (RF Germania)
1977: Alan Simonsen (Danemarca)
1978: Kevin Keegan (Anglia)
1979: Kevin Keegan (Anglia)
1980: Karl-Heinz Rummenigge (RF Germania)
1981: Karl-Heinz Rummenigge (RF Germania)
1982: Paolo Rossi (Italia)
1983: Michel Platini (Franţa)
1984: Michel Platini (Franţa)
1985: Michel Platini (Franţa)
1986: Igor Belanov (URSS)
1987: Ruud Gullit (Olanda)
1988: Marco van Basten (Olanda)
1989: Marco van Basten (Olanda)
1990: Lothar Matthaeus (Germania)
1991: Jean-Pierre Papin (Franţa)
1992: Marco van Basten (Olanda)
1993: Roberto Baggio (Italia)
1994: Hristo Stoicikov (Bulgaria)
1995: George Weah (Liberia)
1996: Matthias Sammer (Germania)
1997: Ronaldo (Brazilia)
1998: Zinedine Zidane (Franţa)
1999: Rivaldo (Brazilia)
2000: Luis Figo (Portugalia)
2001: Michael Owen (Anglia)
2002: Ronaldo (Brazilia)
2003: Pavel Nedved (Cehia)
2004: Andrei Şevcenko (Ucraina)
2005: Ronaldinho (Brazilia)
2006: Fabio Cannavaro (Italia)
2007: Kaka (Brazilia)
2008: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2009: Lionel Messi (Argentina)
2010: Lionel Messi (Argentina)
2011: Lionel Messi (Argentina)
2012: Lionel Messi (Argentina)
2013: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2014: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2015: Lionel Messi (Argentina)
2016: Cristiano Ronaldo (Portugalia)