Cristina Prună: Ciolacu, Iulian Iancu şi patrioţii din culise propun, practic, să subvenţionăm economia Ungariei

Cristina Pruna
Cristina Pruna (Epoch Times România)

Deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei de industrii, atrage atenţia asupra consecinţelor dezastruoase pe care le va avea reglementarea preţurilor la energie electrică şi gaze.

Potrivit liderului USR, acesta este planul PSD după ce Guvernul Ciucă, sub presiunea sumelor uriaşe pe care trebuie să le plătească furnizorilor, este nevoit să recunoască public eşecul schemei de plafonare şi compensare. Printre consecinţe, reducerea drastică a investiţiilor chiar până la punctul în care vom putea spune "adio" gaze din Marea Neagră.

"PSD ne mai fură încă o dată dată viitorul. De ce? Pentru că vrea reglementarea preţului la producţia de gaze şi de energie. Reglementarea sună simplu, frumos şi populist. Dar haideţi să vedem care vor fi consecinţele. Adoptarea acestei tâmpenii va însemna că spunem ADIO gazelor din Marea Neagră, iar Romgaz va fi aruncat pe apa sâmbetei 1 miliard de euro prin achiziţia participaţiei Neptun Deep de la Exxon. Nu va vrea nimeni să îşi asume riscuri imense la preţ reglementat. Am mai văzut filmul acesta în 2018. În tot acest timp, când noi avem gazul la nas şi ne batem joc de el, Germania, disperată să aducă gaz, caută să construiască un nou gazoduct până în peninsula Iberică. Mai trist este că această obsesie a reglementării pare să fie emanaţia lui Iulian Iancu, bine instalat de PSD la ANRE. Iar Marcel Ciolacu, controlat din culise la fel ca o păpuşă de la Teatrul Ţăndărică, nu poate decât să dea din palme", a declarat Cristina Prună.

Acuzaţii dure la adresa coaliţiei

USR susţine că, pe lângă reducerea, dacă nu chiar alungarea investiţiilor în sistem, un preţ reglementat înseamnă şi că producătorii de stat de energie electrică (Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc.), pentru a-şi completa oferta de energie pentru portofoliul lor de clienţi, vor fi siliţi să cumpere energie la preţuri colosale din piaţă şi să o vândă la preţ reglementat. Cu o pierdere consistentă, bineînţeles. Apoi, dacă energia în intern e asigurată la preţ reglementat, furnizorii care au contractele de achiziţie cu producătorii o pot exporta liniştiţi în afara graniţelor.

"Marcel Ciolacu, Iulian Iancu şi patrioţii din culise propun, practic, să subvenţionăm economia Ungariei! În acest timp, PNL propune prin vocea ministrului Virgil Popescu să supra-impozităm profiturile furnizorilor, asta după ce tot el a trimis în Parlament OUG-ul care prevede reglementarea acestor profituri. Practic, Virgil Popescu recunoaşte că a scris o lege atât de prost încât poate fi ocolită cu uşurinţă şi nu le mai rămâne altceva de făcut decât să îşi impoziteze propria prostie", mai arată Cristina Prună.

USR susţine că, prin măsurile care nu fac altceva decât să perpetueze haosul, Guvernul PSD-PNL nu doar că îşi dovedeşte constant incompetenţa, ci demonstrează şi că este un guvern împotriva României şi a românilor.

"USR a prezentat soluţiile pentru depăşirea crizei facturilor. Abrogarea urgentă a schemei de plafonare şi compensare, eliminarea taxelor din facturile de energie şi gaz pentru consumatori, credit fiscal pentru toate companiile, vouchere pentru consumatorii vulnerabili şi reducerea taxării muncii sunt soluţii viabile care pot redresa economia şi industria. Dacă actualul Guvern, patronat de preşedintele Klaus Iohannis, nu poate sau nu vrea să adopte măsurile care pot ajuta cu adevărat populaţia şi firmele, atunci acest Guvern să plece acasă", a mai transmis partidul condus de Cătălin Drulă.