Cristoiu, despre Revoluţia din 89

Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989.
Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Jurnalistul Ion Cristoiu pune o serie de întrebări extrem de pertinente privind incidentele de la Revoluţia din 89.

Cristoiu susţine, pe contul său de Facebook, că, referitor la „Ceremonia de comemorare a Eroilor martiri căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989”, sunt în general „turuite obişnuitele clişee, cele menite, la o transmisie în direct, a umple golul din timpanele ascultătorilor: jertfă pentru libertate, crunta represiune, ei au murit pentru că noi să trăim mai bine etc. etc”.

Jurnalistul remarcă însă „o problemă pe care, iată, nici un talk-show n-a abordat-o, fie din prostie, fie din teama de a nu contraveni cenzurii consensului. Ceauşescu a căzut pe 22, la prânz, când s-a suit în elicopterul capcană pus la dispoziţie de Victor Stănculescu. Putem spune, fără teamă, că la prânz, dacă nu chiar mai înainte, regimul Ceauşescu picase. În acel moment, Nicolae Ceauşescu, arestat fără s-o ştie la urcarea în elicopter, nu mai avea nici un mijloc prin care să ordone să se tragă. Altfel spus, Nicolae Ceauşescu nu e răspunzător nici faptic, nici juridic, nici politic de morţii din zilele următoare. La Radio n-a avut loc nici o represiune până în 22 decembrie 1989. Morţii comemoraţi sunt cei din timpul mârşavei diversiuni cu teroriştii. Aceşti morţi nu mai pot fi puşi pe seama lui Ceauşescu”.

Aceste evenimente l-au determinat pe jurnalist să adreseze o serie de întrebări, şi anume:

1. Sunt ei eroi martiri ai luptei pentru libertate? Pe 22 decembrie 1989, la prânz, ţara era liberă.

2. Împotriva cărei Puteri au luptat ei şi au căzut? A lui Ion Iliescu?

3. Dacă noua echipă pusese deja mâna pe putere, cei căzuţi în timpul diversiunii cu teroriştii au fost victimele cui?