Criticat controlul guvernamental al internetului în India

Internetul, aclamat la inceputul anilor 90 ca o platforma care va raspandi libertatea, a ajuns obiectul constrangerilor marilor dictaturi, in incercarea acestora de a mentine controlul cu orice pret (Ugur Can / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.06.2013

Creşte în India opoziţia la controlul guvernamental al reţelelor de telefonie, control care permite să se monitorizeze şi să se ia măsuri împotriva utilizatorilor şi protejează persoanele publice care fac obiectul unor critici din partea utilizatorilor de internet. Pentru adversarii măsurilor, punerea în funcţiune, începând din luna aprilie, a Sistemului de monitorizare centrală (Central Monitoring System) este o ameninţare la adresa vieţii private şi a libertăţii de exprimare. O poziţie relansată sâmbătă de Human Rights Watch (HRW).

Organizaţia non-guvernamentală HRW susţine că legislaţia indiană cu privire la protecţia vieţii private nu este suficientă pentru a proteja oamenii de abuzuri. Pentru autorităţile Parlamentului din New Delhi este, aşa cum a raportat în decembrie 2012 ministrul pentru Tehnologia Informaţiei, Milind Deora, un sistem care "interceptează internetul şi serviciile de telefonie, potrivit legii".

Poziţia oficială nu este împărtăşită de HRW, a cărei cercetătoare, Cynthia Wong, descrie sistemul de control centralizat ca fiind "înfricoşător" , "din cauza unei utilizări iresponsabile şi excesive ale legilor de anti-subversiune în cea ce priveşte Internetul".

În ultimele luni criticile s-au înmulţit din cauza arestărilor unor persoane care au folosit site-urile de reţele sociale şi de internet pentru a-şi exprima opiniile - chiar şi cu formula "îmi place" pe Facebook – considerate neadecvate de către unele personalităţi politice. Intervenţia dramatică a autorităţilor a determinat criticii să acuze guvernul de "abuz de autoritate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor