Criză de albine în Republica Moldova

(Sean Gallup / Getty Images)

Pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane sunt necesare 450-500.000 familii de albine. Însă în Republica Moldova există 150.000 familii de albine.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, acum în Republica Moldova sunt mai puţine albine decât în anii 80, chiar şi Europa se confruntă cu un deficit mare de albine. De asemenea Condratiuc a evidenţiat că situaţia din Moldova este mai proastă decât cea din Anglia.

„În anii '80 în Moldova erau circa 400.000 de familii de albine. Pe atunci fiecare gospodărie colectivă avea o normă de albine pentru polenizarea eficientă. Către sfârşitul anilor '90, numărul albinelor în Moldova s-a redus dramatic, la 80.000. În 2005 am început să dăm alarma, au fost instituite programe de susţinere a apiculturii şi acum numărul familiilor practic s-a dublat”, a comunicat Ştefan Condratiuc, scrie adevărul.ro.

Liderul apicultorilor a mai precizat că ramura apiculturii nu este susţinută pe deplin de autorităţile din ţară, iar programele de subvenţionare sunt anevoioase pentru oameni. În pofida acestui fapt apar mai mulţi apicultori tineri, care ştiu că mierea de albine poate fi exportată pe piaţa europeană.

BBC susţine că în ultimii ani populaţia de albine este în scădere în mai multe state ale lumii, printre cauze fiind utilizarea pesticidelor şi bolile.

Dispariţia albinelor va genera o criză uriaşă, căci albinele nu produc doar miere, existenţa lor fiind crucială pentru industria alimentară globală. O treime din ce consumăm depinde de polenizarea realizată de albine,

În acelaşi timp şi mierea este benefică pentru sănătate. Acest produs natural conţine numeroşi antioxidanţi - caracteristică importantă pentru oameni. În plus, aceasta are efecte antiinfecţioase şi este folosită pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale şi rănilor pielii.