Criza din Ucraina: NATO va spori prezenţa militară în Europa de Est

Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013.
Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, au anunţat, în urma summitului de la Bruxelles, că NATO va lua „măsuri suplimentare pentru consolidarea apărării” pe frontul estic al Europei, notează mediafax.

„Susţin apelul preşedintelui Obama de luare a unor măsuri suplimentare pentru consolidarea apărării colective după acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina”, a declarat Rasmussen, citat de AFP.

Conform serviciilor de informaţii americane, şansele ca Rusia să atace prin graniţa de est a Ucrainei sunt acum mai mari ca niciodată.

„Noi nu căutăm calea confruntării, dar nu vom ceda dacă suntem sfidaţi", a declarat Rasmussen după întâlnirea cu Obama.

Statele membre NATO au fost îndemnate de către preşedintele american să-şi mărească fondul de investiţii atribuit protecţiei şi securităţii naţionale. De la începutul crizei euro, statele din blocul european şi-au redus considerabil investiţiile în domeniul militar.

„NATO este o forţă de pace, dar şi o putere militară incomparabilă", a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Cea mai mare parte a forţei militare a NATO, peste 60%, aparţine în acest moment Statelor Unite, în timp ce ţările din zona de est a Europei, precum ţările baltice şi România, au printre cele mai slabe capacităţi militare.

Obama a asigurat că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine „oscilantă” cu privire la ajutorarea statelor membre şi a Ucrainei.

„Ţările NATO nu sunt niciodată singure”, a concluzionat Obama.

Informaţiile oferite de către serviciile americane au mai arătat că mişcările militare ale Moscovei sunt similare, atât în număr cât şi în capabilitate, cu cele desfăşurate în timpul incursiunilor militare din Cecenia şi Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe