Criză în Canalul Suez: Navă de 400 de metri a blocat coridorul, 180 de vapoare stau în aşteptare

Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021
Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021 (ContainerNews)

Criza din Canalul Suez continuă după ce o navă cargo de gabarit mare a eşuat miercuri dimineaţă, blocând traficul pe canalul artificial dintre Marea Roşie şi Mediterană, prin care trece circa 12% din comerţul global.

Nava Ever Given, cu o lungime de aproape 400 de metri şi un gabarit de 200.000 de tone, s-a blocat de-a curmezişul canalului, potrivit presei internaţionale, blocând calea navigabilă.

Publicaţia Bloomberg scrie că navele şi escavatoarele trimise de autorităţi s-au chinuit fără rezultat să mute din poziţie nava.

Blocajul poate perturba o serie de schimburi comerciale pentru mai mulţi actori, inclusiv pentru Europa şi a generat, deja, fluctuaţii pe pieţele de energie, inclusiv asupra preţului ţiţeiului. Ţiţeiul Brent a înregistrat ieri o creştere de 2,5% în timpul zilei.

Taiwanezii de la Evergreen Marine, care operează nava cargo, au explicat miercuri că vasul a intrat din Marea Roşie în Canalul Suez marţi şi a eşuat din cauza rafalelor puternice de vânt, potrivit FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe