Criză la metrou. Grevă generală la orizont. Trenurile ar putea circula după ora 16.00

Sute de mii de bucureşteni s-ar putea trezi luni în faţa unor peroane la care nu mai trage niciun metrou. Sindicaliştii anunţă grevă generală, metrourile urmând să circule abia după ora 16.00.
Aglomeraţie la metrou
Aglomeraţie la metrou (Epoch Times România)

UPDATE: Greva de la metrou ar putea fi amânată penru marţi sau miercuri, au decis sindicaliştii în urma unei şedinţe. Orarul grevei rămâne însă acelaşi, chiar dacă ziua se va schimba, şi anume trenurile nu vor circula până la ora 16.

"Da, (s-a decis - n.r.) continuarea acţiunii. S-ar putea să nu fie chiar luni, dar va fi marţi sau miercuri, pentru că trebuie să ţinem cont de minimul 48 de ore lucrătoare şi am luat în calcul. Dar dacă avem foc continuu, aveam lejer 48 de ore pentru luni. Se pare că interpretarea juridică... nu contează tipul de unitate, ci conform celor încadrate pe săptămâni de lucru. Sigur (fac grevă, n.r.) între 4:00 şi 16.00. Noi am hotărât deja azi, am stabilit după ce s-a terminat greva de avertisment. Urmează să informăm opinia publică în care dintre zile, în funcţie de mobilizarea noastră. Hotărârea este luată”, a declarat pentru Mediafax preşedintele Sindicatului Liber Metrou, Ion Rădoi.
* * *

După ce în această dimineaţă metrourile n-au circulat două ore, de săptămâna viitoare situaţia s-ar putea înrăutăţi. Metroul ar putea să circule abia după ora 16:00, în fiecare zi, sindicaliştii ameninţând cu greva generală. Potrivit Digi24.ro, angajaţii Metrorex sunt nemulţumiţi de blocarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, în care cereau majorări salariale de peste 40%.

Mai exact, sindicaliştii au solicitat managementului Metrorex o creştere salarială de 42 de procente, însă li s-a oferit doar 18 la sută iar sindicatul a refuzat înţelegerea.

În consecinţă, sindicaliştii au anunţat că, în cazul în care nu se vor primi de la managementul Metrorex răspunsuri favorabile la revendicările salariale, după greva de avertisment va urma o grevă generală, care ar putea afecta 700.000 de călători. Aceasta ar putea fi declanşată luni, 19 noiembrie, între orele 04.00 şi 16.00.

"După toate demersurile nu am reuşit să încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înţelege, dar ministrul Lucian Şova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 şi 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi", declara Ion Rădoi, liderul USLM.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Lucian Şova a susţinut, miercuri seară, că greva nu este "pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou".

Şova a mai precizat că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă iar "principala, prima şi nenegociabilă revendicare a fost creşterea salariului cu 42%", aceasta deşi în ultimii patru ani salariile din Metrorex au crescut în fiecare an.

Potrivit ministrului, salariul mediu brut lunar variază în Metrorex, acesta fiind de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru cei care lucrează noaptea, adăugând că, pe lângă salarii, angajaţii Metrorex au şi "beneficii" precum tichete de masă de 12 pe zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutier, decontarea de 99% la un hotel din Buşteni care este al sindicatului, permise CFR.

Şova a catalogat discuţiile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept "şantaj", şi nu negociere şi a anunţat că dacă salariile la Metrorex vor creşte cu 42%, preţul unei călătorii cu metroul va creşte de la 2,5 lei la 4 lei.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne