Criza libiană se amplifică. Continuă luptele la periferia capitalei Tripoli

Luptător libian loial Guvernului de Acord Naţional cu sediul în Tripoli, 10 aprilie 2019
Luptător libian loial Guvernului de Acord Naţional cu sediul în Tripoli, 10 aprilie 2019 (Mahmud Turkia/AFP/Getty)

Forţele din Estul ţării şi trupele loiale guvernului din Tripoli continuă să lupte la periferia capitalei libiene, în timp ce mii de rezidenţi şi-au părăsit locuinţele din teama conflictelor, potrivit Euronews.

Forţele Armatei Naţionale Libiene (ANL) a comandantului estic Khalifa Haftar a ocupat poziţii la periferia oraşului, la aproximativ 11 km sud de centrul acestuia. Containere de oţel şi camionete cu mitraliere le blochează drumul în oraş.

Pe străzile din centrul capitalei Tripoli nu există niciun indiciu că se află vehicule şi personal militar sau de securitate. Însă magazinele şi cafenelele se închid mai devreme decât de obicei în cursul serii, iar rezidenţilor le este teamă de perspectiva izbucnirii violenţelor în oraş.

ONU a declarat că cel puţin 4.500 de rezidenţi din Tripoli şi-au părăsit locuinţele, majoritatea fugind de conflicte în districtele mai sigure ale oraşului. Dar mulţi au rămas blocaţi, a adăugat organizaţia.

“Cei care apără capitala sunt forţe aliate ale administraţiei din Tripoli – brigăzi şi rebeli înarmaţi –, precum şi locuitori care sunt dispuşi să moară pentru capitală, printre ei aflându-se şi ofiţeri din armată. De asemenea, oraşe precum Misrata şi Zawia au trimis soldaţi în capitală ca parte a contraofensivei, chiar dacă nu sunt sub controlul direct al Guvernului de Acord Naţional (GAN). Guvernul nu are mijloace de luptă dar, din moment ce este recunoscut şi susţinut pe cale internaţională, deţine o acoperire legitimă forţelor [militare]”, a declarat Adel Karmous, membru al Înaltului Consiliu de Stat al Libiei.

Întrucât Libia a devenit principala rută pentru migranţii şi refugiaţii africani care încearcă să ajungă în Europa, agenţiile ONU au declarat că au fost nevoite să mute într-un loc sigur sute de refugiaţi dintr-un centru de detenţie situat la sud de capitală.

Sabri Malek din Partidul Democrat al Libiei a declarat pentru Euronews că se aşteaptă ca Haftar să îşi retragă forţele. “Tripoli este un oraş cu două milioane de locuitori şi este unit împotriva acestuia. El nu poate susţine o operaţiune militară. Nu mă aştept ca luptele să continue prea mult”, a afirmat Malek.

De asemenea, el a precizat că ONU şi Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a opri luptele. “Problema pe care o avem acum în Libia se referă la comunitatea internaţională. Haftar bombardează oraşul cu artilerie puternică şi pe calea aerului şi comunitatea internaţională nu face nimic. Partidul nostru face apel la preşedintele american Donald Trump”.

Consiliul prezidenţial GAN din Tripoli a ordonat în această săptămână procuraturii militare să emită mandate de arestare pentru Haftar şi aliaţii care participă la operaţiunile Armatei Naţionale Libiene (ANL) de înaintare către capitală, potrivit Al-Jazeera.

Al-Jazeera a raportat că preşedintele consiliului, premierul Fayez al-Sarraj, i-a instruit pe procurori să pregătească mandate de arestare împotriva liderului militar. Anterior, al-Sarraj a promis că Haftar şi membrii armatei sale vor fi judecaţi în instanţele libiene şi internaţionale.

Libia a fost cuprinsă de anarhie, neavând un guvern funcţional, după ce NATO a desfăşurat o campanie de lovituri aeriene pentru a-i susţine pe rebelii care urmăreau să răstoarne guvernul îndelungatului lider libian Moammer Gaddafi în 2011. Uciderea lui Gaddafi a dus la apariţia a numeroase miliţii şi grupuri teroriste, unele dintre acestea preluând controlul asupra unor zone mari din teritoriul ţării. Cele mai mari grupuri au format două guverne separate – guvernul estic din Tobruk, susţinut de ANL şi Haftar, şi guvernul vestic (GAN) din Tripoli, care este susţinut de ONU.