Criza ucraineană: Occidentului nu îi este uşor să-l izoleze pe Putin (AFP)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuia să fie un paria la summitul G8 de la Soci, care a fost în cele din urmă anulat şi retrogradat la G7 (cele mai industrializate ţări ale lumii). Acesta se reuneşte săptămâna aceasta la Bruxelles, iar liderul rus va fi în centrul atenţiei joi şi vineri pe plajele din Normandia, comentează France Presse.

Occidentul, în frunte cu SUA, a pretins mult în ultimele luni că vrea 'izolarea' Rusiei - în plan diplomatic şi economic - în scopul de a o pedepsi pentru 'anexarea' Crimeii şi 'destabilizarea' estului Ucrainei.

Dar participarea locatarului Kremlinului la ceremoniile de vineri ocazionate de Debarcarea aliaţilor în Normandia la 6 iunie 1944 pare inevitabilă.

Liderii celor trei mari puteri europene - Germania, Franţa şi Marea Britanie - şi-au programat întâlniri bilaterale cu preşedintele Putin.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu Putin vineri dimineaţă, chiar înainte de ceremoniile oficiale dedicate Debarcării. În cadrul evenimentului din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea, de asemenea, discuţii cu liderul de la Kremlin.

În cele din urmă, Putin va onora un dineu programat vineri la ora 21:00 la Palatul Elysee, oferit de omologul său francez Francois Hollande, care anterior va lua cina cu preşedintele american Barack Obama într-un restaurant parizian.

De partea americană, Casa Albă insistă de câteva săptămâni asupra faptului că Obama şi Putin nu se vor întâlni în Franţa.

Dar cu toate acestea, ei îşi vor întretăia paşii vineri la un prânz în Normandia, în castelul Bénouville, după ceremoniile de la Ouistreham (nord-vestul Franţei), pentru prima oară după izbucnirea crizei ucrainene la sfârşitul anului 2013, chiar dacă cei doi lideri au vorbit în mod repetat la telefon de atunci.

'Sunt sigur că-l voi vedea. El va fi acolo', a spus laconic preşedintele SUA marţi la Varşovia.

Această activitate diplomatică intensă, a doua zi după summitul G7 miercuri şi joi la Bruxelles- deci, fără Rusia - arată că Occidentul întâmpină mari dificultăţi în a ostraciza Moscova, în pofida celei mai grave crize de la încheierea războiului rece.

Berlinul şi Londra au relaţii economice şi energetice importante cu Rusia. Parisul a vândut deja două nave de război, a căror livrare este prevăzută pentru acest an şi anul viitor, ceea ce a declanşat furia Washingtonului.

Europenii şi americanii speră să poată vedea începutul 'detensionării' şi al 'dialogului' la care fac apel de luni de zile, odată cu retragerea a aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi, comasaţi la frontiera ucraineană şi alegerea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Acesta din urmă are prevăzută o întâlnire cu Obama miercuri dimineaţă la Varşovia şi a fost invitat şi la ceremoniile din Normandia. Preşedintele american l-a îndemnat cu o zi în urmă pe Vladimir Putin să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean.

Liderul rus 'poate decide, după ce a început acum să-şi retragă trupele de la graniţă, poate utiliza, de asemenea, influenţa sa asupra separatiştilor (...) de a se întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei şi de a recunoaşte legitimitatea alegerilor' din Ucraina, a îndemnat Obama.

'Aceasta este ceea ce-i voi spune dacă îl voi vedea în public. Asta e ceea ce i-am spus în privat', a declarat şeful executivului american.

Barack Obama a adăugat că 'speră că David Cameron şi Francois Hollande vor insista pe aceleaşi puncte' pe lângă şeful statului rus.

De fapt, în ceea ce priveşte Ucraina 'suntem încrezători că suntem pe aceeaşi lungime de undă cu partenerii noştri' europeni, a declarat pentru AFP un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe Barack Obama în turneul său european, negând orice disensiune în cadrul taberei occidentale în privinţa Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe