Criza venezueleană: Şapte morţi în urma suprimării violente a protestelor stradale

Proteste în Caracas
Proteste în Caracas (Rayner Pena/picture alliance via Getty Images)

Cel puţin şapte persoane au fost ucise în timpul tulburărilor din Venezuela după protestele izbucnite în masă împotriva preşedintelui ţării sud-americane, Nicolas Maduro. Forţele pro-Maduro au folosit muniţie reală împotriva mulţimii de manifestanţi.

Sute de mii de manifestanţi au ieşit pe străzi în diverse oraşe ale ţării în încercarea de a-l detrona pe liderul socialist, care încearcă să rămână la putere pe fondul unei crize politice şi economice, potrivit publicaţiei The Independent.

Juan Guaido, noul lider al Adunării Naţionale controlată de opoziţie, s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării în timp ce se adresa, miercuri, susţinătorilor săi în capitala Caracas.

Protestele au fost organizate de o opoziţie proaspăt revigorată şi au coincis cu aniversarea ultimei dictaturi militare din Venezuela în 1958.

Tensiunile s-au amplificat de când Maduro a fost investit oficial la 10 ianuarie pentru un nou mandat prezidenţial de şase ani, victorie obţinută după nişte alegeri în mare parte boicotate şi descrise de câteva guverne străine ca fiind formală.

Guido a promis că va crea un guvern de tranziţie până când vor putea fi organizarea alegeri legitime, o mişcare despre care a precizat că este singura cale pentru a pune capăt “dictaturii” din Venezuela, ţară din care în ultimii patru ani au fugit milioane de oameni pentru a scăpa de hiperinflaţie, lipsurile cronice de alimente, produse de bază şi medicamente.

Rusia a afirmat că actuala criză politică ce învăluie Venezuela este o tentativă de lovitură de stat şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul jucat de statele externe şi la o potenţială intervenţie militară străină. De asemenea, Kremlinul a susţinut că autoproclamarea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar este un act ilegal.

“Suntem foarte îngrijoraţi de declaraţii care nu exclud intervenţia externă”, a susţinut joi Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de Bloomberg. “Considerăm o astfel de intervenţie inacceptabilă”, a adăugat Peskov, descriind revolta militară eşuată de luni a 27 de ofiţeri venezueleni într-un cartier al opoziţiei din Caracas şi protestele stradale ca fiind o “tentativă de uzurpare a puterii”.