CSAT a decis: România va dona Ucrainei un sistem Patriot. Cu o condiţie

Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.06.2024

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă condusă de preşedintele Klaus Iohannis, că România va dona Ucrainei un sistem Patriot.

“Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis CSAT într-un comunicat.

De asemenea, Consiliul a afirmat că donarea sistemului se face “cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”.

Potrivit CSAT, “decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităţilor române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilităţi pentru România. În acelaşi timp, vor continua discuţiile cu aliaţii astfel încât apărarea aeriană a ţării noastre să fie în continuare consolidată”.

Anterior, în această săptămână, surse din Ministerul Apărării de la Bucureşti indicaseră că Armata Română se va opune trimiterii sistemului Patriot către Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp mai multe sisteme Patriot pentru ca Ucraina să îşi poată apăra eficient atât populaţia, cât şi infrastructura.

Numărul sistemelor americane Patriot pe care le-a primit Ucraina din aprilie 2023 este secret. Potrivit unor estimări recente, Armata ucraineană ar avea cel puţin trei sisteme, care însă nu fac faţă barajului rusesc de rachete.

La începutul lunii aprilie 2024, oficialii de la Kiev declarau că au nevoie de cel puţin 5-7 sisteme Patriot - dintre cele circa 100 pe care ţările NATO le-ar avea la dispoziţie - pentru a se apăra cum trebuie de atacurile ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor