CSM cere schimbări. Durata de reţinere să fie majorată de la 24 la 48 de ore

Marius Tudose
Marius Tudose (Epoch Times România)

Perioada de reţinere unei persoane ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore, durată ce nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, consideră Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care a înaintat, la finalul lunii martie, o serie de propuneri de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României, obţinute de Mediafax.

Plenul CSM a afirmat că durata reţinerii nu ar trebui menţionată în Constituţie, ci în Codul de procedură penală, "întrucât acest lucru ar permite o mai mare supleţe într-o eventuală procedură de modificare, în ipoteza în care practica ar demonstra insuficienţa termenului stabilit".

"Această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore. În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei", a explicat CSM.

În viziunea Consiliului, aducerea unei persoane în faţa judecătorului în termen de 48 de ore de la data privării de libertate, este rezonabilă şi trebuie considerată că satisface exigenţele noţiunii "de îndată", expresie prevăzută de CEDO.

CSM a evidenţiat că o propunere similară, de majorare a duratei maxime a reţinerii, a fost formulată în proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, iniţiat de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, iar Curtea Constituţională, examinând constituţionalitatea acestor dispoziţii, a ajuns la concluzia că: "termenul prevăzut este unul de natură să permită o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei, respectă exigenţele Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice din Constituţia României şi nu poate fi interpretat ca având ca efect suprimarea garanţiilor unui drept fundamental.

Modificarea propusă răspunde obligaţiei statului de a asigura un just echilibru între interesul apărării drepturilor fundamentale ale individului şi interesul apărării ordinii de drept, ţinând seama de problemele pe care le-a ridicat în practică durata actuală a termenului de reţinere, cât priveşte activitatea organelor de urmărire penală, cu consecinţe directe asupra modului în care este asigurată realizarea intereselor generale ale societăţii şi apărarea ordinii de drept. Reţinerea cu o durată maximă de 48 de ore se justifică pentru efectivitatea măsurii şi eficienţa acesteia".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.