CSM îl exclude a doua oară pe Cristi Danileţ din magistratură. Reacţia cunoscutului judecător

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl sancţioneze cu excluderea din magistratură, a doua după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok.

De această dată, Danileţ este acuzat că ar face parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, şi că ar fi participat la acţiuni politice.

Într-o postare publicată pe Facebook, Cristi Danileţ explică faptul că prima acuzaţie adusă de CSM ar viza în fapt calitatea sa de membru în două ONG-uri „care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ”.

Cât priveşte acuzaţia că ar fi participat „la acţiuni politice”, magistratul afirmă că ar fi vorba despre faptul că a scris „un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri”.

Redăm în continuare mesajul postat de Danileţ pe platforma de socializare:

"Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok) pentru că:

- fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat şi cu toate că am arătat ' , 'alianţele electorale', 'alianţele politice' şi 'ONG-urile care reprezintă minorităţi şi candidează la alegeri', ceea ce nu este cazul în speţă;

- am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat 'formaţiune politică' de către CSM.

Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecător, ca asociaţii neguvernamentale, apolitice şi nonprofit. Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi încălcat statutul propriu".

Reamintim că, la data de 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru două clipuri video postate pe TikTok, care nu au legătură cu justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.