Cu cărţile pe faţă. Klaus Schwab declară China comunistă un "model" în drumul spre "transformarea sistemică" a lumii

Klaus Schwab
Klaus Schwab (FABRICE COFFRINI/AFP/GETTY IMAGES)

Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial (WEF), a susţinut că China comunistă va servi probabil drept "model" pentru multe ţări, în timp ce comunitatea globală se lansează într-o "transformare sistemică a lumii", potrivit Breitbart News.

Într-un interviu acordat televiziunii chineze de stat CGTN, preşedintele şi fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab a lăudat guvernul comunist de la Beijing susţinând că acesta este o figură de prim plan în viziunea sa privind Marele Reset care să deschidă "lumea de mâine".

"Respect realizările Chinei, care sunt extraordinare în ultimii peste 40 de ani, cred că este un model pentru multe ţări", a declarat şeful de la Davos, adăugând că, deşi consideră că ţările ar trebui să poată alege sistemul în care preferă să trăiască, "modelul chinezesc este cu siguranţă un model foarte atractiv pentru un număr destul de mare de ţări".

"Aştept cu nerăbdare să am o voce chineză puternică la Davos pentru a explica şi mai bine lumii ce înseamnă Congresul partidului care a stabilit principiile politicii [şi] ce înseamnă cu adevărat pentru colaborarea globală şi pentru dezvoltarea globală", a adăugat Schwab.

În încheiere, el a spus că a avut "o mare satisfacţie" să vadă că Uniunea Europeană a devenit mai "unită" în gândirea sa în urma virusului chinezesc şi a războiului din Ucraina şi că acest lucru ar putea duce la legături mai strânse între Bruxelles şi Beijing.

"Sunt foarte mulţumit că vorbim nu numai despre relaţiile dintre China şi SUA, ci şi din nou despre relaţiile dintre Europa şi China şi cred că, în ciuda tuturor semnelor de întrebare şi, într-o anumită măsură, a abordării prudente pe care o vedem în Europa, cred că se pot stabili din nou legături foarte strânse între China şi Europa, deoarece economia este atât de interconectată."

Comentariile şefului WEF au urmat participării sale la summitul G20 de săptămâna trecută din Indonezia, în cadrul căruia liderul chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit în sfârşit cu liderii occidentali, după o pauză în materie de contacte directe în urma izbucnirii virusului Wuhan (care provoacă boala Covid-19). În cadrul reuniunii, liderii mondiali au convenit să încerce să extindă starea de securitate sanitară la nivel internaţional.

"Susţinem continuarea dialogului şi colaborării internaţionale cu privire la stabilirea unor reţele digitale globale de încredere în domeniul sănătăţii, ca parte a eforturilor de consolidare a prevenirii şi a răspunsului la viitoarele pandemii, care ar trebui să valorifice şi să se bazeze pe succesul standardelor existente şi al certificatelor digitale COVID-19", au afirmat liderii naţiunilor din G20 într-o declaraţie comună.

Deşi Schwab a lăudat faptul că summitul a ajuns la o declaraţie de acord, el a solicitat mai multe acţiuni, menţionând: "Trebuie să facem un pas mai departe, trebuie să avem o dispoziţie strategică, trebuie să construim lumea de mâine. Este vorba de o transformare sistemică a lumii, aşa că trebuie să definim cum ar trebui să arate lumea atunci când vom ieşi din această perioadă de transformare."

China a fost în prima linie în ceea ce priveşte implementarea unor măsuri de biosecuritate de la izbucnirea coronavirusului, implementând una dintre primele aplicaţii de paşapoarte de vaccinare din lume în martie 2021, după ce anterior a impus o aplicaţie obligatorie de sănătate pe telefonul mobil, care, pe lângă faptul că transmitea guvernului starea de sănătate a persoanelor, ar fi transmis şi alte date colectate poliţiei. Aceasta într-o ţară unde autorităţile şi poliţia sunt renumite pentru totala lipsă de respect a drepturilor omului şi pentru supravegherea draconică a populaţiei.

De asemenea, China pare să fie în mare acord cu Forumul Economic Mondial în ceea ce priveşte utilizarea problemei schimbărilor climatice pentru a iniţia schimbări radicale.

De exemplu, la summitul WEF din acest an de la Davos, preşedintele gigantului tehnologic chinez Alibaba Group, J. Michael Evans, a declarat că firma, care, la fel ca toate celelalte companii din China comunistă, este strâns legată de stat, va încerca să implementeze un "dispozitiv de urmărire a amprentei individuale de carbon" pentru a monitoriza comportamentul persoanelor în ceea ce priveşte presupusul lor impact asupra mediului.

"Dezvoltăm prin intermediul tehnologiei capacitatea consumatorilor de a-şi măsura propria amprentă de carbon... unde călătoresc, cum călătoresc, ce mănâncă, ce consumă", a declarat Evans.

Modelul chinez admirat de Schwab

Mai merită reamintit că regimul de la Beijing pe care Schwab îl vede drept model este renumit pentru politica sa dură de zero-Covid, politică în baza căreia oamenii sunt închişi în case forţat şi care a declanşat proteste în China - lucru foarte rar într-o ţară condusă dictatorial. Acelaşi regim de la Beijing este renumit pentru încălcările nu doar brutale ci de-a dreptul criminale a drepturilor omului, cele mai cunoscute exemple în acest sens fiind oprimarea uigurilor şi genocidul împotriva practicanţilor Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe