Cum a decurs complicata relaţie dintre Rusia şi Coreea de Nord de-a lungul deceniilor

Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur, 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
19.06.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin se află în Coreea de Nord pentru un summit cu dictatorul Kim Jong-un, în contextul în care cele două naţiuni sancţionate de Occident doresc să îşi intensifice cooperarea.

Potrivit AP News, vizita are loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la un aranjament prin care Phenianul furnizează Moscovei muniţii foarte necesare pentru a continua invazia în Ucraina, în schimbul asistenţei economice şi a tehnologiei pentru a spori ameninţarea reprezentată de programul de arme nucleare şi rachete al lui Kim.

În ciuda intereselor lor adesea aliniate, relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord au cunoscut suişuri şi coborâşuri. Iată câteva evenimente cheie din istoria celor două state:

1945-1948 - Dominaţia colonială a Japoniei asupra Peninsulei Coreene se încheie odată cu înfrângerea Tokyo în al Doilea Război Mondial în 1945, dar peninsula este în cele din urmă împărţită într-un Nord - susţinut de sovietici, şi un Sud - susţinut de SUA. Armata sovietică îl instalează la putere în Nord pe viitorul dictator Kim Il Sung, fost lider de gherilă care a luptat împotriva forţelor japoneze în Manciuria.

1950-1953 - Forţele lui Kim Il Sung lansează un atac surpriză asupra Sudului în iunie 1950, declanşând Războiul din Coreea. Conflictul a implicat forţe din nou creata Republică Populară Chineză, ajutate de forţele aeriene sovietice. Trupe din Coreea de Sud, din Statele Unite şi din alte ţări, sub conducerea Naţiunilor Unite, luptă pentru a respinge invazia. Un armistiţiu din 1953 pune capăt luptelor şi lasă Peninsula Coreeană într-o stare tehnică de război.

Mijlocul anilor '50-'60 - Uniunea Sovietică oferă în continuare asistenţă economică şi militară Coreei de Nord, dar relaţiile dintre cele două ţări se deteriorează pe măsură ce Kim Il Sung epurează violent facţiunile pro-sovietice şi pro-chineze din cadrul conducerii Nordului pentru a-şi consolida puterea. Moscova îşi reduce ajutorul, dar nu îl întrerupe până la sfârşitul Războiului Rece.

Anii 1970 - Pe măsură ce se intensifică rivalitatea dintre Uniunea Sovietică şi China, Coreea de Nord urmăreşte o politică de "echidistanţă" care îi permite să se folosească de relaţiile ostile dintre cele două mari ţări comuniste pentru a obţine mai mult ajutor de la ambele. Phenian încearcă, de asemenea, să îşi reducă dependenţa de Moscova şi Beijing, dar o serie de eşecuri politice în urma unor împrumuturi masive de pe pieţele financiare internaţionale împinge economia Coreei de Nord în decenii de dezastru.

Anii 1980 - În urma ascensiunii la putere a lui Mihail Gorbaciov, Uniunea Sovietică începe să reducă ajutorul acordat Coreei de Nord şi să favorizeze reconcilierea cu Coreea de Sud. Seulul extinde, de asemenea, relaţiile diplomatice cu ţările comuniste din Europa de Est, lăsând Phenianul din ce în ce mai izolat.

Anii 1990 - Prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 a lăsat Coreea de Nord fără principalul său binefăcător economic şi de securitate. Guvernul post-comunist de la Moscova, condus de preşedintele Boris Elţîn, nu manifestă niciun entuziasm pentru a sprijini Coreea comunistă prin continuarea ajutorului şi a comerţului subvenţionat. Moscova stabileşte legături diplomatice oficiale cu Seulul în speranţa de a atrage investiţii sud-coreene şi permite ca alianţa militară din epoca sovietică cu Coreea de Nord să expire. Kim Il Sung moare în 1994, iar Coreea de Nord trece printr-o foamete devastatoare în perioada următoare. Numărul morţilor este estimat la sute de mii.

Începutul anilor 2000 - După prima sa alegere ca preşedinte, în 2000, Vladimir Putin caută în mod activ să restabilească legăturile Rusiei cu Coreea de Nord. Putin vizitează Phenian în luna iulie a aceluiaşi an pentru a se întâlni cu Kim Jong Il, liderul nord-coreean din a doua generaţie. Cei doi emit critici comune la adresa planurilor de apărare antirachetă ale SUA. Călătoria este văzută ca o declaraţie a Rusiei că va depune eforturi pentru a-şi restabili domeniile sale tradiţionale de influenţă, pe măsură ce divergenţele dintre Moscova şi Occident în ceea ce priveşte problemele cheie de securitate cresc. Putin îl invită pe Kim Jong Il în Rusia, pentru a purta discuţii oficiale, în 2001 şi 2002.

Mijlocul şi sfârşitul anilor 2000 - În ciuda unor relaţii mai calde, Rusia susţine de două ori sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord din cauza a ceea ce era atunci un program de arme nucleare şi de rachete în curs de dezvoltare. Rusia participă la discuţii menite să convingă Nordul să renunţe la programul său nuclear în schimbul unor beneficii economice şi de securitate. Discuţiile, la care au participat şi SUA, China, Coreea de Sud şi Japonia, au eşuat în decembrie 2008.

2011-2012 - La câteva luni după un summit cu preşedintele rus de atunci Dmitri Medvedev, în august 2011, Kim Jong Il moare şi este succedat de fiul său, Kim Jong-un. În 2012, Rusia este de acord să anuleze 90% din datoria Coreei de Nord, estimată la 11 miliarde USD.

2016-2017 - Kim Jong-un accelerează testele nucleare şi de rachete ale Nordului. Rusia sprijină sancţiunile stricte ale Consiliului de Securitate, care includ limitarea livrărilor de petrol şi măsuri drastice împotriva exporturilor de forţă de muncă ale ţării.

2018-2019 - Kim Jong-un iniţiază o relaţie diplomatică cu Seulul şi Washingtonul şi pentru a valorifica programul său nuclear în vederea obţinerii de beneficii economice. De asemenea, el încearcă să îmbunătăţească legăturile cu aliaţii tradiţionali China şi Rusia pentru a-şi spori puterea de negociere. După ce a doua sa întâlnire cu preşedintele american Donald Trump eşuează din cauza sancţiunilor conduse de SUA împotriva Nordului, Kim Jong-un călătoreşte în oraşul Vladivostok, în estul Rusiei, pentru primul său summit cu Putin, în aprilie 2019. Liderii promit să extindă cooperarea, dar întâlnirea nu produce rezultate substanţiale.

2022 - În timp ce foloseşte distragerea atenţiei cauzată de războiul Rusiei în Ucraina pentru a-şi intensifica şi mai mult testele de armament, Coreea de Nord dă vina pe Statele Unite pentru acest conflict. Phenian-ul susţine că "politica hegemonică" a Occidentului i-a dat lui Putin justificarea de a apăra Rusia prin trimiterea de trupe în ţara vecină. Coreea de Nord se alătură Rusiei şi Siriei în recunoaşterea independenţei a două regiuni separatiste din estul Ucrainei susţinute de Moscova. Rusia şi China blochează eforturile conduse de SUA în Consiliul de Securitate de a consolida sancţiunile impuse Coreei de Nord din cauza intensificării testelor sale cu rachete.

12 septembrie 2023 - Kim Jong-un se întâlneşte cu Putin în Orientul Îndepărtat Rus, primul lor summit din 2019. Oficialii americani şi sud-coreeni spun că schimburile militare, economice şi de altă natură între Coreea de Nord şi Rusia au crescut brusc de atunci. Washingtonul şi Seulul acuză Nordul că furnizează Rusiei artilerie, rachete şi alte echipamente militare pentru a ajuta la războiul din Ucraina, posibil în schimbul unor tehnologii militare şi ajutoare cheie. Atât Phenianul, cât şi Moscova neagă acuzaţiile privind transferurile de arme nord-coreene.

18 octombrie 2023 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vizitează Coreea de Nord, unde mulţumeşte Phenianului pentru sprijinul "de neclintit" acordat Moscovei în acţiunea din Ucraina. Ulterior, el se întâlneşte cu Kim Jong-un şi propune discuţii regulate de securitate în trei direcţii, cu implicarea Chinei, pentru a face faţă la ceea ce el a descris ca fiind ameninţări militare regionale tot mai mari conduse de SUA.

16 ianuarie 2024 - Ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, se întâlneşte cu Putin şi Lavrov la Moscova pentru discuţii nespecificate privind punerea în aplicare a acordurilor încheiate în timpul summitului Putin-Kim. Putin îşi reafirmă dorinţa de a vizita Nordul.

28 martie 2024 - Rusia se opune prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, punând capăt monitorizării sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programului său nuclear. Măsura provoacă acuzaţii din partea Occidentului potrivit cărora Moscova încearcă să evite controlul în timp ce cumpără arme de la Phenian pentru a le folosi în Ucraina.

19 iunie 2024 - Putin ajunge la Phenian, în Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor