Cum conduce comunistul Xi Jinping "dansul diplomatic" cu Rusia [Analiză Reuters]

Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping
Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping (Wikimedia.org)

Xi Jinping merge pe o funie diplomatică în timp ce se îndreaptă spre Moscova, încercând să prezinte China ca un pacificator global, consolidând în acelaşi timp legăturile cu cel mai apropiat aliat al său, preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu acuzaţii penale pentru războiul său din Ucraina, notează o analiză recentă publicată de Reuters.

Plecând luni pentru prima sa călătorie peste hotare de când şi-a asigurat un al treilea mandat de preşedinte, Xi va încerca să sporească influenţa diplomatică a Beijingului după ce săptămâna trecută a mediat o detensionare surprinzătoare între Arabia Saudită şi Iran, chiar dacă îşi consolidează parteneriatul "fără limite" cu un Vladimir Putin din ce în ce mai izolat.

Xi, care şi-a înăsprit controlul acasă, fiind cel mai puternic lider chinez de la Deng Xiaoping încoace, va fi, de asemenea, precaut să nu antagonizeze Occidentul, spun analiştii.

Principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt Statele Unite şi Uniunea Europeană - printre cei mai înverşunaţi critici ai războiului Rusiei din Ucraina, pe care Moscova îl numeşte o "operaţiune militară specială".

Luna trecută, China a publicat o propunere pentru a pune capăt conflictului ce a făcut zeci de mii de victime şi a forţat milioane de oameni să fugă. Propunerea a avut o primire călduţă la Kiev şi la Moscova, deşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar fi deschis la discuţii cu Xi, despre care unele relatări din presă spun că ar putea urma călătoriei liderului chinez în Rusia.

SUA şi aliaţii săi occidentali sunt profund sceptici cu privire la motivele Chinei, observând caracterul duplicitar al Beijingului comunist care a refuzat să condamne Rusia şi i-a oferit acesteia un colac de salvare economică în timp ce alte ţări au impus sancţiuni Moscovei.

"A existat un fel de dans diplomatic din ce în ce mai pronunţat din partea Chinei pe măsură ce războiul s-a desfăşurat", a declarat Andrew Small, senior fellow la German Marshall Fund.

China a încercat "să semnaleze anumite zone de distanţare, fără a traduce de fapt nimic din toate acestea în ceva care ar putea ajuta", cum ar fi exercitarea de presiuni asupra Rusiei, a spus Small.

"Fără limite"

China şi Rusia au anunţat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva zile înainte de a lansa invazia din Ucraina.

În timp ce Beijingul a făcut apel la calm încă de la început, acesta a susţinut în mare parte poziţia Moscovei potrivit căreia NATO a ameninţat Rusia cu expansiunea sa spre est, iar aliaţii occidentali ai Ucrainei au alimentat flăcările războiului prin furnizarea de tancuri şi rachete.

China a furnizat venituri cheie pentru Moscova, fiind cel mai mare cumpărător de petrol al acesteia, comerţul bilateral crescând vertiginos în ultimele luni. Statele Unite şi liderii europeni au declarat că serviciile de informaţii au arătat că China ia în considerare trimiterea de arme către Rusia, cu toate că Beijingul a negat astfel de acuzaţii.

"China vrea cu siguranţă să pară că este un actor diplomatic obiectiv şi imparţial, dar de fapt este orice altceva", a declarat Samuel Ramani, un expert în Rusia care predă la Universitatea Oxford.

La câteva ore după ce a fost anunţată vineri călătoria lui Xi, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, susţinând că deportarea forţată de către Moscova a copiilor ucraineni este o crimă de război.

Kremlinul a reacţionat cu indignare. Rusia susţine că un program în cadrul căruia a adus mii de copii ucraineni în Rusia este o campanie umanitară pentru a proteja orfanii şi copiii abandonaţi în zona de conflict.

Rusia şi China nu sunt membre ale CPI. China nu a făcut niciun comentariu cu privire la mandatul de arestare.

Detaliile privind vizita lui Xi la Moscova, prima sa vizită în aproape patru ani, sunt puţine. Ambele părţi au declarat că scopul călătoriei este de a consolida în continuare relaţia lor şi de a aprofunda legăturile economice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat vineri că această călătorie este o "călătorie de prietenie", "cooperare" şi "pace", fără să facă însă vreo referire la războiul din Ucraina.

Cei doi lideri se vor întâlni pentru discuţii individuale şi vor lua masa împreună luni, apoi vor purta alte "negocieri" şi vor face o declaraţie marţi, înainte ca Xi să plece miercuri, potrivit unui scurt program publicat de Kremlin.

Întâlnirile anterioare dintre Xi şi Putin au oferit momente mai uşoare. Xi l-a numit pe Putin "cel mai bun prieten" al său în timpul unei vizite din 2019 în care au admirat urşi panda într-o grădină zoologică din Moscova. Îmbrăcaţi în şorţuri albastre, au gătit împreună blini în 2018, când Xi a vizitat Vladivostok pentru Forumul Economic Estic.

Nu este clar dacă vor exista astfel de şedinţe foto de data aceasta, pe fondul unor afaceri mai serioase şi al războiului sângeros din Ucraina. Ceea ce este sigur, spun unii diplomaţi străini, este că, indiferent de înţelegerile pe care le vor încheia cei doi oameni puternici, Xi are acum avantajul în relaţia cu ei.

"Era clar de ceva timp că Rusia este partenerul junior al Chinei, dar războiul din Ucraina a făcut ca această dominaţie să fie într-adevăr mult mai evidentă", a declarat un diplomat european sub protecţia anonimatului.

"Orice sprijin pe care Xi îl va acorda Rusiei va fi în condiţiile Chinei", a declarat un alt diplomat european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe