Cum ”demonizează” Rusia inamicul: ”Au fost reţinuţi 25 de ucraineni care plănuiau un atentat terorist”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Pe fondul campaniei de ”demonizare” a inamicului orchestrată de Kremlin, canalul de televiziune rusesc NVT a anunţat, joi, capturarea a 25 de ucraineni acuzaţi că ar fi plănuit un atac terorist în mai multe regiuni din Rusia, printre care şi Tatarstan, a anunţat Centrul de Informaţii de la Kiev.

Printre cei reţinuţi s-ar afla şi un număr de activişti din ”Sectorul de Dreapta” instruiţi de reprezentaţii Serviciilor de Securitate ale Ucrainei (SBU).

Acuzaţiile la adresa serviciilor ucrainene au venit la numai o zi după ce autorităţile de la Kiev au publicat mai multe informaţii care sugerau participarea serviciilor secrete ruseşti (FSB) la crimele în masă din timpul protestelor anti-guvernamentale.

Sectorul de Dreapta, unul din grupurile active în timpul protestelor anti-guvernamentale, au primit prima lovitură din partea Kremlinului în urmă cu două săptămâni, când Olexander Muziciko, unul din liderii grupului, a fost ucis de către ”forţele speciale ucrainene”. Muziciko anunţase înainte să fie ucis că va fi căutat la cererea Moscovei şi cel mai probabil ucis sau reţinut.

Informaţiile prezentate de către televiziunea rusească, în ciuda faptului că nu au fost acoperite de dovezi, au fost confirmate de către serviciile secrete ruseşti.

La venirea preşedintelui rus Vladimir Putin la putere, în august 1999, o serie de explozii soldate cu mii de victime a zguduit Rusia. În acel moment, Putin avea o popularitate de 5% în sondaje. Ajuns prim-ministru, acesta se remarca prin intransigenţa cu care condamna verbal ”teroriştii”- pe care, de astfel, nu i-a găsit nimeni niciodată. Nimeni nu avea idee cine pune bombele, totuşi proaspătul premier învinuieşte cecenii, fără să aibă vreo dovadă. În scurt timp, ”Salvatorul” Rusiei ajunge la o popularitate de 50% în sondaje iar mii de ruşi şi de ceceni mureau nevinovaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe