Cum e legiferată carantina şi izolarea în alte ţări europene. Arafat îi informează pe senatorii jurişti

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le-a transmis luni senatorilor din Comisia juridică un document care conţine un rezumat al măsurilor legislative privind carantina şi izolarea în alte ţări europene în caz de epidemie, relatează G4Media.

Informaţiile au fost solicitate sâmbătă de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, după ce PSD a amânat dezbaterea proiectului de lege privind izolarea şi carantina intrat pe ordinea de zi a Comisiei Juridice.

Guvernul pledează pentru adoptarea rapidă a acestui proiect invocând faptul că decizia Curţii Constituţionale a lăsat autorităţile fără bază legală pentru internarea obligatorie şi carantinarea celor infectaţi cu coronavirus sau a celor suspecţi. De altfel, 573 de astfel de persoane au părăsit spitalele şi centrele de carantină sau au ieşit din izolarea la domiciliu în lipsa bazei legale, aceasta în timp ce numărul infectărilor creşte.

Exemplele oferite de Arafat sunt Finlanda, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Slovenia şi Suedia.

Redăm documentul, potrivit sursei citate

Având în vedere timpul scurt la dispoziţie, am reuşit obţinerea informaţiilor despre mai multe ţări şi textele legislative din Finlanda, Irlanda. Totodată, am obţinut regulamentul pentru COVID-19 din Marea Britanie şi un raport de control referitor la drepturile fundamentale realizat în Austria.

Datele pot fi rezumate după cum urmează, fiind anexate şi actele legislative în limba engleză:

Finlanda

Communicable Disease Act 1227/2016

Capitol 3: Identificarea persoanelor bolnave şi a persoanelor considerate în mod justificabil suspecte de a fi infectate şi urmărirea retrospectivă a infecţiei;

Secţiunea 15: Examinările sanitare ţintite (Targetted health examination);

Secţiunea 16: Examinările sanitare obligatorii (Compulsory health examination);

Agenţia regională administrativă de stat poate ordona participarea obligatorie la un examen de sănătate….. necesar în prevenirea răspândirii unei boli transmisibile cu risc generalizat sau a unei boli suspicionate de a fi cu un risc generalizat.

Secţiunea 47: Vaccinarea obligatorie (compulsory vaccination) se impune prin decret al guvernului în cazul necesităţii prevenirii răspândirii unei boli transmisibile cu risc generalizat ce poate dăuna substanţial vieţii şi sănătăţii populaţiei.

Capitol 6: Măsuri de control a răspândirii infecţiilor / Secţiunea 60: Carantina

Alin. 1 prevede carantina ca măsură ce poate fi impusă pe o durată de maximum o lună persoanelor suspecte în mod justificabil.

Alin. 2 prevede că măsura carantinării poate fi impusă obligatoriu, împotriva voinţei persoanei.

Secţiunea 61: Carantinarea bunurilor pentru maximum 2 luni dacă nu sunt alte mijloace de decontaminare sau dezinfecţie a acestora.

Secţiunea 62: Extinderea şi terminarea perioadei de carantină

Alin. 1 Medicul poate extinde carantina persoanei pentru încă cel mult o lună şi a bunurilor pentru încă cel mult 3 luni

Secţiunea 63: Izolarea

Alin. 1 Medicul responsabil de bolile transmisibile poate ordona ca o persoană să fie izolată într-o unitate sanitară pentru maximum 2 luni dacă există suspiciunea justificabilă că persoana este infectată de o boală infecţioasă cu risc general.

Alin. 2 Medicul poate izola persoana împotriva voinţei acesteia.

Secţiunea 65: Tratamentul obligatoriu

Alin.1 Un profesionist al sănătăţii poate administra medicaţia prescrisă în pofida obiecţiunilor pacientului în vederea prevenirii răspândirii bolii transmisibile cu risc general.

Alin. 2 Decizia de administrare a medicaţiei în pofida obiecţiilor pacientului se ia de medicul responbsabil de bolile transmisibile…

Secţiunea 66: Extinderea sau terminarea izolării

Alin. 1 Medicul responsabil poate extinde perioada izolării cu câte 6 luni dacă motivele persistă.

Alin. 2 Izolarea se termină de îndată când motivele care au stat la baza nu mai există.

Secţiunea 67: Carantina şi izolarea într-un spaţiu închis din afară

Alin. 1 Uşa unei camere de carantină sau izolare poate fi închisă din exterior, când este necesar să se prevină răspândirea unei boli comunicabile care se transmite pe calea aerului sau a particulelor şi prin contact…

Alin. 2 Personalul trebuie să asigure monitorizarea şi să poată intra în contact cu pacientul imediat sau pacientul să intre în contact cu personalul imediat

Alin. 3 Decizia de închidere din exterior a camerei este luată de medicul responsabil de bolile transmisibile.

Austria

Raport al Agenţiei Europene pentru Drepturile Fundamentale, 23 Martie 2020

Raportul analizează măsurile aplicate de guvernul austriac pentru Covid-19

Raportul specifică faptul că, în cazul unui test pozitiv, persoana poate fi obligată să se carantineze la domiciliu sau la spital (după gravitatea cazului).

Irlanda

Legea Sănătăţii din 1947

Partea IV, Bolile infecţioase şi infectarea

Punctul 38 .. deţinerea şi izolarea persoanei care este probabil sursa de infecţie

Alin. 1 Dacă medicul şef este de opinia, după examinarea unei persoane, sau în baza unor informaţii primite de la un medic înregistrat care a examinat persoana respectivă, că persoana respectivă este probabil sursa unei infecţii, iar izolarea acesteia este necesară pentru oprirea răspândirii infecţiei, care nu poate fi izolată eficient la domiciliu, medicul poate ordona în scris deţinerea şi izolarea persoanei într-un spital sau altă locaţie până se convinge că persoana nu mai este sursa probabilă a infecţiei.

Marea Britanie

Regulamentele de Protecţie Sanitară 2020 (Covid 19)

Punctul 4. referitor la Detenţia persoanelor de către Secretarul de Stat sau a unui consultant de sănătate publică prevede:

Alin. 1 Acolo unde condiţiile A sau B sunt întrunite în relaţie cu o persoană “P”, Secretarul de Stat sau un consultant de sănătate publică înregistrat pot, în scopul screeningului, al evaluării şi impunerii de orice restricţii sau cerinţe sub regulamentul 5, impune asupra persoanei cerinţa de a fi deţinută până la cel târziu

În regulament, la condiţia A, este stabilit faptul că în baza suspiciunii rezonabile ca persoana este sau poate fi infectată sau contaminată cu Coronavirus, sau că există riscul ca persoana să contamineze pe alţii. La condiţia B, se referă la persoanele sosite din afara Angliei nepetrecand perioada de 14 zile în carantină înaintea de a sosi.

Slovenia

Legislaţia permite în cazuri specifice de boli infecţioase se poate obliga internarea conform informaţiilor obţinute prin delegaţia permanentă la UE.

Suedia

Se poate forţa o persoană să fie consultată şi izolată iar dacă se izolează forţat trebuie să aibă şi plan de tratament conform informaţiilor obţinute prin delegaţia permanentă la UE.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne