Cum foloseşte Armata Rusă copiii ucraineni în război: Metodă inedită prin care i-a transformat în "spioni involuntari"

(Captură Foto)

Oficiali din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au dezvăluit, potrivit publicaţiei The Debrief, că serviciile speciale ruseşti folosesc jocuri pentru smartphone pentru a recruta copii ucraineni.

Potrivit SBU, serviciul de informaţii al Rusiei a dezvoltat o aplicaţie pentru smartphone care utilizează un software de jocuri populare pentru a recruta copii ucraineni ca spioni involuntari. Participanţii caută în jocul mobil "cutii" care conţin premii virtuale, ce pot fi schimbate ulterior în bani electronici.

Pentru a găsi cutiile virtuale, jucătorilor li se cere să urmeze trasee prin diverse oraşe şi sate şi să facă fotografii ale zonei, inclusiv ale infrastructurii militare şi critice. Imaginile, inclusiv datele de geolocalizare, sunt încărcate în baza de date a aplicaţiei.

Datele capturate de aplicaţia mobilă sunt apoi puse la dispoziţia unei companii IT despre care SBU a spus că este controlată de o agenţie de informaţii rusă anonimă. SBU nu a dezvăluit numele jocului pentru smartphone sau al companiei IT, spunând doar că aceasta este înregistrată într-o ţară europeană şi distribuie platforme interactive.

Într-un incident raportat de SBU, doi adolescenţi au fost reţinuţi după ce au fost prinşi fotografiind puncte de control militare, depozite de cereale şi rute de transport în regiunea Kirovohrad. Se pare că ambii adolescenţi aveau aplicaţia interactivă pe smartphone-urile lor, unde intenţionau să încarce fotografii geoetichetate ale locurilor sensibile.

În plus, adolescenţii transmiteau "descoperirile" lor virtuale unor terţe părţi prin intermediul Telegram, despre care SBU a spus că ar putea avea legătură cu serviciile secrete ruseşti.

"SBU acţionează în mod cuprinzător pentru a bloca interferenţa inamicului în sistemele electronice ale aplicaţiilor mobile oficiale şi pentru a-i aduce pe făptaşi în faţa justiţiei", a declarat SBU într-o declaraţie.

"Inamicul se foloseşte de copiii ucraineni, fără ca aceştia să ştie, pentru a aduna informaţii despre locaţia unor entităţi de importanţă strategică".

Rusia a fost, de asemenea, ţinta spionajului mobil în timpul invaziei sale în Ucraina.

Serviciile de informaţii occidentale şi justiţiarii civili au folosit aplicaţii populare de întâlniri, precum Tinder sau Grindr, pentru a aduna informaţii despre activităţile militare ruseşti. Se pare că soldaţii ruşi în căutare de dragoste au fost păcăliţi să împărtăşească mişcările trupelor, ordinea de luptă sau dispoziţiile unităţilor şi logistica.

În aceste cazuri, soldaţii ruşi au împărtăşit informaţii sensibile cu ceea ce credeau că sunt potenţiale pretendente. Aplicaţiile de dating pentru smartphone în sine nu au fost concepute în mod explicit pentru spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe